BiH

Višković: Danas konsultacije o kadrovskim i personalnim rješenjima

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će danas u Banjaluci razgovarati sa predstavnicima političkih partija o personalnim i kadrovskim rješenjima, kao i o resorima u novoj Vladi Srpske.
Višković je istakao da je rano govoriti o personalnim rješenjima kada je riječ o ministrima u novoj Vladi.

“Danas ulazim u drugi krug konsultacija sa političkim partijama”, rekao je Višković.

Višković je napomenuo da postoje zakonom predviđene procedure, da mora uvažiti sve političke partije i socijalne partnere i razgovarati sa Privrednom komorom, Unijom udruženja poslodavaca, sindikatima i nevladinim sektorom.

“To su sve naši partneri i želim sve da ih uvažim i tek kada obavim razgovor sa svima, pojaviću se u medijima i na neki način govoriti možda malo bliže”, naveo je sinoć Višković.

On je rekao da je veći dio ekspozea završen i da se još radi na finesama tog dokumenta jer treba da se razgovara sa socijalnim partnerima i nevladinim sektorom.

Višković je naglasio da će novu Vladu podržati komotna skupštinska većina i izrazio očekivanje da će nova Vlada raditi efikasnije u odnosu na neki prethodni period.

“Prioritet u radu nove Vlade Republike Srpske biće socijalno pravednije društvo i demografski održivo društvo u Srpskoj”, istakao je Višković.

On je naveo da će poslije izbora nove Vlade Srpske, biti formirane tri radne grupe.

Prema njegovim riječima, prva će imati zadatak da u prvom kvartalu iduće godine sačini socijalnu kartu Republike Srpske, druga će se baviti demografskom politikom, a treća strategijom razvoja Srpske do 2030. godine.

On je rekao da Republika Srpska ima ugovorenih nekoliko milijardi investicionih projekata u oblasti putne infrastukture i energetike, te izgradnje turističkih, zdravstvenih i drugih kapaciteta, te dodao da će svi oni ostati prioritet i vodilja u radu nove Vlade Republike Srpske.

Govoreći o radu prethodne Vlade, Višković je rekao da je ponosan na rezultate rada, posebno na ekonomski dio koji se odnosi na očuvanje radnih mjesta, povećanje plata, penzija, socijalnih i drugih davanja.

On je rekao da je Vlada funkcionisala kao jedan tim, a jedini cilj je bio da sačuva Republiku Srpsku i njene nadležnosti, da očuva ekonomsku stabilnost i radna mjesta u Srpskoj.

Višković je rekao da Republika Srpska danas ima najveći broj zaposlenih i osiguranih ljudi od momenta kada se taj pokazatelj mjeri u Srpskoj.

“Jedan od ciljeva u proteklom periodu bilo je povećanje budžetskih prihoda i tu smo napravili značajan iskorak, povećanje investicija u Republici Srpskoj”, napomenuo je Višković.

On je istakao da je potrebno socijalno odgovornije društvo da bi se teret krize podijelio.

Višković je rekao da su i do sada pomagali socijalno ugrožene i nastaviće to činiti, navodeći da se na to pripremaju pred predstojeće praznike.

On je rekao da će u narednoj godini doći do povećanja najnižih plata, te penzija i boračkih primanja.

Mandatar je najavio i da će od januara iduće godine doći do povećanja plata za budžetske korisnike koji primanja imaju manja od prosječnih koje trenutno iznose oko 1.200 KM.

“U narednoj godini povećaćemo i penzije, boračka primanja i socijalna davanja za 13,5 odsto što je u visini trenutne inflacije, u zavisnosti od priliva sredstava u budžet očekujemo i dodatna povećanja”, rekao je Višković.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!