RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Vještine, poslovi i liderke budućnosti – Transformacija tržišta rada u BiH

Dok Svjetski ekonomski forum predviđa da će 65 posto djece koja danas započinju školovanje raditi na novim tipovima poslova koji još ne postoje, Bosna i Hercegovina suočava se s ključnim izazovom – kako pripremiti mlade za budućnost koja je istovremeno nepredvidiva i obećavajuća.

To pitanje stoji u središtu Godišnje konferencije Fondacije Mozaik “Vještine, poslovi i lideri budućnosti”, koja je održana danas u Sarajevu okupivši više od 250 učesnica i učesnika iz javnog, privatnog, razvojnog i nevladinog sektora te akademske zajednice.

Globalne promjene, uključujući digitalnu transformaciju, klimatske promjene i sukobe, drastično mijenjaju tržište rada. Te promjene zahtijevaju novi set vještina i pristup obrazovanju koji mladima omogućava da budu fleksibilni i spremniji za poslove koji tek nastaju.

Konferencija je obuhvatila niz dinamičnih panela i inspirativnih govornika koji su se bavili upravo tim temama. Kao inspiracija za diskusiju predstavljen je izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma „Budućnost poslova“, a prisutnima se obratila i rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid MacDonald koja je govorila o temi UN Ciljeva održivog razvoja i budućnosti poslova.

Panel „Budućnost BiH: Izazovi i razvojne strategije u globalno-promjenjivom kontekstu“ okupio je predstavnice i predstavnike razvojnih agencija  najinovativnijih zemalja na svijetu: Evu Smedberg, šeficu Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u BiH, Emily Krunic zamjenicu direktorice USAID Misije u BiH, Stefana Elleroa, šefa kooperacija u Delegaciji EU u BiH te Siroca Messerlija, direktora za saradnju u Ambasadi Švicarske u BiH koji je ovom prilikom istaknuo  da se Švicarska i Bosna i Hercegovina suočavaju se sličnim izazovima starenja populacije i niskog rasta produktivnosti, te da bi se vlade i privatni sektor bi se trebali fokusirati na razvoj digitalnih sposobnosti, ličnih i socijalnih vještina te na cjeloživotno učenje.

Na konferenciji je premijerno predstavljen Rolify, platforma koju je Fondacija Mozaik razvila kao odgovor na prepoznate potrebe mladih. Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik je naglasio kako Rolify, evoluirajući iz zajednice lonac.pro, pruža mladima pristup resursima i zajednici koja broji preko 100.000 članica i članova i koja ih osnažuje da postanu lideri budućnosti.

 – Pred nama je era velikih promjena, gdje će sposobnost brzog učenja i prilagođavanja definisati uspjeh pojedinca i društva. Rolify ne samo da mladima pruža alate i resurse potrebne za ovakvu adaptaciju, već ih potiče da preuzmu aktivnu ulogu u kreiranju bolje budućnosti za sebe i svoje zajednice – naveo je Puljić.

Fondacija Mozaik je pozvala pojedince, organizacije, institucije i kompanije da se aktivno uključe u kreiranje bolje budućnosti kroz Rolify zajednicu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.