RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Vlada FBiH danas donijela dvije uredbe iz oblasti zaštite okoliša

Vlada FBiH danas je donijela dvije uredbe iz oblasti zaštite okoliša.

U prvom slučaju je riječ o Uredbi kojom se utvrđuju pogoni i postrojenja koja moraju imati okolinsku dozvolu koju izdaju Federalno ministarstvo okoliša i turizma, ili kantonalno ministarstvo nadležno za okoliš.

Pogoni i postrojenja za koje okolinsku dozvolu izdaju Federalno, odnosno kantonalna ministarstva, utvrđena su u dva priloga koja čine sastavni dio ove uredbe.

Odredbe ove uredbe ne primjenjuju se na istraživačke i razvojne aktivnosti ili testiranje novih proizvoda i procesa za koje se, u smislu Zakona o zaštiti okoliša, ne izdaje okolinska dozvola.

Za pogone i postrojenja za koje nije potrebna okolinska dozvola, nadležni organ će pri izdavanju drugih potrebnih dozvola (vodni akti, urbanistička saglasnost, građevinska dozvola i dr.) utvrditi da li su ispunjeni zahtjevi zaštite okoliša, koji predstavljaju opće obaveze operatera i koje treba ispuniti tokom izgradnje, rada, održavanja i prestanka rada pogona i postrojenja.

Ukoliko se jedan zahtjev za izdavanje okolinske dozvole dostavlja za više pogona i postrojenja na istoj lokaciji kada njima upravlja isti operater, ili ukoliko zahtjev podnosi više operatera za pogone i postrojenja koja čine tehnološku cjelinu, za postupanje po takvim zahtjevima nadležno je Federalno ministarstvo.

Donesena je i Uredba o projektima za koje je obavezna procjena uticaja na okoliš i projektima za koje se odlučuje o potrebi procjene uticaja na okoliš.

Sastavni dio ove uredbe su prilozi s projektima za koje se obavezno provodi procjena uticaja na okoliš, te s projektima za koje Federalno ministarstvo odlučuje o potrebi provođenja procjene uticaja na okoliš.

Prilikom određivanja da li će se za projekte provoditi procjena uticaja na okoliš, Federalno ministarstvo odlučuje na osnovu informacija iz zahtjeva dostavljenog na Uredbom propisanom obrascu, te kriterija koji, također, čine sastavni dio ovog propisa, saopćeno je iz Ureda Vlada FBiH za odnose s javnošću.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ministar Čampara predložio uredbu sa zakonskom snagom – zatvor za kršenje samoizolacije

Radio Brčko

FBiH: Krizni štab da preispita neustavne mjere protiv virusa korona

Radio Brčko

Vlada FBiH: Poticaji poljoprivredi 68.700.000, veterinarstvu 2.500.000 KM

Radio Brčko