RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

VMBiH: Usvojen Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH

Vijeće ministara BiH je jednoglasno usvojilo i uputit će odmah Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po žurnoj proceduri Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini u novom tekstu, s oznakom ‘EI’ kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s pravnom stečevinom EU-a i međunarodnim standardima u toj oblasti.

Novi tekst zakona rezultat je dogovora nakon jučerašnje sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj su istaknute, a danas usuglašene, određene tehničke primjedbe u vezi s skraćivanjem roka s 18 na 12 mjeseci za donošenje odgovarajućih pravilnika u toj oblasti te preciznijim definiranjem stupanja na snagu i primjene ovog zakona.

Posebno je važno da je ostavljeno dovoljno vremena da se domaćim proizvođačima omogući neometano obavljanje vanjskotrgovinskog prometa na europskom i svjetskom tržištu i nakon studenog 2024. godine, koji je Europska komisija odredila kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u području vina i vinogradarstva sa standardima EU-a.

S obzirom na značaj koji taj sektor ima u poljoprivredi i ruralnom razvitku, Vijeće ministara BiH usvajanjem zakona o organizaciji tržišta vina želi osigurati veću konkurentnost i bolji pristup proizvođača iz BiH europskim i svjetskim tržištima, uz bolje uvjete za proizvodnju vina, usklađene s europskim standardima.

Prijedlogom zakona utvrđuju se načela organizacije tržišta vina u BiH i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina.

Značajan dio zakona odnosi se na sustavno uređenje oblasti u vezi s oznakama podrijetla i zemljopisnog podrijetla te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje tih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatiziranim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Novi zakon omogućuje uspostavu Vinogradarsko-vinarskog registra, koji predstavlja temelj za oživljavanje i daljnji razvitak tog sektora u Bosni i Hercegovini.

Rješenja predložena u ovome zakonu imat će višestruki pozitivan utjecaj na proizvođače grožđa i vina i njihovu potpunu registraciju za obavljanje djelatnosti, kao i na potrošače koji će imati cjelovit uvid u kvalitetu domaćih vina na tržištu i veću konkurenciju kvalitetnijih domaćih vina, a posebno u odnosu na uvozna vina i grožđe iz drugih zemalja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!