RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

VSTVBiH – Za pola godine 24 državna tužioca podigla samo dvije optužnice za ratne zločine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u prvih šest mjeseci ove godine, u odjelu koji ima 24 tužioca, podiglo samo dvije optužnice za ratne zločine protiv tri osobe te raspisalo 17 potjernica u više od stotinu predmeta s procesnim smetnjama, rečeno je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH).

Jasmin Murtagić, rukovodilac projekta “Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH” je, izlažući izvještaj o radu Tužilaštva BiH od 1. januara do 30. juna, kazao da je u više od stotinu predmeta s procesnom smetnjom raspisano samo 17 potjernica, javlja BIRN BiH.

– Ističem da su u ovom periodu od šest mjeseci na 24 raspoređena tužioca u, naglašavam, Posebnom odjelu za ratne zločine, podigli dvije optužnice protiv tri lica i donijeli devet negativnih tužilačkih odluka – kazao je Murtagić.

Dodao je da su kroz prethodne izvještaje govorili o 40 optužnica u okviru dvije godine i da je taj podatak bio prihvatljiv, ali se veliki dio optužnica odnosio na nedostupne osobe.

– Dvije optužnice protiv tri lica u šest mjeseci, vi procijenite, kao regulator sistema, da li je to kvalitativno i kvantitativno zadovoljavajući rezultat – kazao je.

Članica VSTV-a Amila Mimica Kunosić je kazala da je nedopustivo da toliki broj tužilaca i stručnjaka radi u Tužilaštvu, a broj predmeta i optužnica nije zadovoljavajući.

– Predlažem da mi, kao Vijeće, do sljedećeg izvještaja razmislimo koje radnje u skladu sa svojim ovlaštenjima možemo pokrenuti protiv glavnih tužilaca gdje nemamo pomaka, i gdje neke stvari ne idu i ne rješavaju se predmeti – kazala je ona.

Murtagić je kroz izlaganje kazao da postoji problematičan trend u preciznosti broja predmeta za ratne zločine, na koji su i ranije ukazivali.

– Šta da kažemo osim da Vijeće u ovom trenutku ne zna tačan podatak o broju predmeta. Ima više cifri i podataka, i oni se stalno mijenjaju. Ne trebamo se braniti, šta god da nam kažu i javnost i pravosudna zajednica, ne trebamo se braniti – kazao je član Vijeća Mustafa Šabić.

Vijeće je usvojilo, prvog dana sjednice, i prijedloge kojim se Državnom tužilaštvu nalaže da u roku od tri mjeseca izvrši potpunu reviziju svih neriješenih predmeta ratnih zločina, da promptno unaprijede rad na predmetima sa procesnim smetnjama i povećaju broj raspisanih potjernica, te do kraja godine prioritetno fokusiraju rad na predmetima koji imaju potencijal sudskog epiloga, odnosno podizanja optužnice.

Zbog učestalih oblika nasilja i ubistava žena u Bosni i Hercegovini, članovi VSTV-a su usvojili set aktivnosti u pogledu unapređenja postojećeg sistema zaštite žena žrtva nasilja u BiH, i otvorili pitanje potrebe dodatne eduakcije sudija, tužilaca i policijskih službenika koji rade na ovim predmetima i slučajevima.

Demirel Delić iz Odjela za pravna pitanja VSTV-a kazao je da analizu stanja planiraju završiti do novembra, kada će sa konkretnim podacima kreirati pravac u kojem cijeli sistem mora krenuti, ako želi kreirati sigurnije društvo i adekvatniju reakciju institucija u zaštiti žena od nasilja.

Na samom početku sjednice predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je saopćio da je potpredsjednica Vijeća Biljana Simeunović podnijela ostavku zbog opstrukcija direktora i Sekretarijata Vijeća, te nedostatka komunikacije kojom joj je onemogućno obavljanje poslova predviđenih Zakonom o VSTV-u.

Članovi Vijeća su usvojili zaključak radne grupe o uvođenju kategorije “novinar” u CMS sistem, kako bi tužilaštvo imalo uvid u radu na predmetima i analiziranju mogućih motiva napada na novinare. Naveli su da je ranije jedan predmet u Banjoj Luci došao pred tužioca bez da su znali da je osoba novinar, i da bi to moglo biti motiv napada na njega. Ovim prijedlogom nastoje unaprijediti sistem zaštite i analizu stanja ugroženosti novinara u BiH.

Tokom rasprave, a bez ranije planirane tačke, članovi su govorili i o problemima s novim izmjenama Zakona o VSTV-u, navodeći da će njegovo usvajanje onesposobiti insituciju Vijeća i rad Odjela za integritet, jer nove izmjene ostavljaju prostora za nedostavljanje podataka sudija i tužilaca na provjeru. Zakon je nakon ove rasprave usvojen na sjednici Doma naroda.

Lagumdžija je kazao da je kategorično protiv ovakvog oblika zakona i da će u njegovoj primjeni doći do blokade i nedostavljanja podataka Odjelu za integritet o sudijama i tužiocima iz Republike Srpske.

Kako je objasnio, umjesto da su dužni dostavljati podatke o imovini sudija i tužilaca, sada se moraju osloniti na zakone iz poreznog i bankarskog sistema koji u svojoj suštini nema predviđenu kontrolu imovine sudija i tužilaca. Kazao je da sporazum ,koji se predlaže kao garant, neće spriječiti blokadu.

– To je dobra volja hoće li poštovati taj sporazum i na šta će pristati u tom sporazumu. Nonses je da će odjel, koji nema status pravnog lica, zaključivati sporazum s nekim –  kazao je on.

Sjednica VSTV-a nastavlja se danas.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!