BiH

Zaključci poslanika PSBiH na hitnoj sjednici o Ukrajinskoj krizi bez entitetske većine

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu razmatrali su nekoliko zaključaka koji se tiču pomoći Ukrajini, ali nije bilo dovoljno entitetske većine za njihovu podršku budući da sjednici nisu prisustvovali poslanici iz Republike Srpske.

Tako nije bilo dovoljno entitetske podrške za zaključak poslanice Saveza za bolju budućnost (SBB) Edite Đapo kojim Predstavnički dom poziva sve zemlje članice Vijeća za provedbu mira (PIC) da hitno suspendira Rusiju iz tog tijela jer je ta zemlja izvršila agresiju na Ukrajinu i kao takva ne može promovirati i implementirati mir u Bosni i Hercegovini.

Ni zaključak predsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića kojim se traži od Vijeća ministara da bez odlaganja iz tekuće rezerve budžeta BiH izdvoji sredstva 250.000 eura za pomoć Ukrajini nije imao dovoljno entitetske podrške.

Nisu prihvaćeni ni zaključci poslanika Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmina Emrića koji se odnose na pozive svim nivoima vlasti da donesu odluke kako bi se osigurala sredstva i poslala humanitarna pomoć stanovništvu Ukrajine.

Dovoljno poslaničke podrške nije bilo ni za prijedlog Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) o usvajanju rezolucije o osudi agresije na Ukrajinu kojoj se, između ostaloga, upozorava da su granice međunarodno priznatih zemalja nepovredive.

Isti ishod glasanja bio je i za zaključke poslanika Naše stranke koji su predložili da Vijeće ministara BiH donose odluku kojom će biti produžen bezvizni boravak državljana Ukrajine sa 30 na 90 dana te da se Ukrajincima dozvoli ulazak s ličnom kartom jer to sada mogu samo s pasošima.

Također potrebnu entitetsku podršku nije imao ni njihov prijedlog da se raskine sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o bezviznom režimu jer nosioci diplomatski pasoša iz Rusije imaju mogućnost da 90 dana bez vize borave u Bosni Hercegovini.

Bez dovoljno entitetske podrške bio je i prijedlog dopredsjedavajuće Doma Borjane Krišto (Hrvatska demokratska zajednice – HDZ) koja je predložila zaključak kojim bi Predstavnički dom PSBiH podržao Rezoluciju Evropskog parlamenta od 1. marta o ruskoj agresiji na Ukrajinu kao i Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Ukrajini i daje podršku institucijama Evropske unije u aktivnostima u odgovoru na invaziju Rusije na Ukrajinu.

Predsjedavajući Doma Denis Zvizdić pojasnio je da će se poslanici o ovim zaključcima izjašnjavati u drugom krugu glasanja čime je okončana današnja hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!