RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Зашто новац последњих осам година умјесто у БиХ одлази у друге земље?

Директор Агенције за јавне набавке БиХ Ђенан Салчин рекао је да је неопходно што квалитетније аплицирати за кредите Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ и избјећи грешке које су прављене у посљедњих осам година, због чега су средства усмјеравана у друге земље.

“Настојимо да исправимо грешке које смо правили у посљедњих осам година од када БиХ аплицира за средства ЕБРД-а, јер нема прилике за поправни”, додао је Салчин.

Салчин је на конференцији за новинаре у Бањалуци у оквиру Радионице о политикама и правилима ЕБРД-а рекао да је циљ радионице да се представници великих привредних приватних и јавних предузећа упознају са правилима ЕБРД-а, са одређеним измјенама, јер су њихова средства најповољнија на тржишту, много повољнија од кредита комерцијалних банака.

“У вези са инфраструктурним пројектима ријеч је о трошењу јавног новца, те у том случај настојимо да се та потрошња сведе на минимум, односно уколико имамо прилику, да аплицирамо код ЕБРД-а који захтјевају да то урадимо квалитетно”, рекао је он.

Салчин је појаснио да није ријеч о класичниом кредиту гдје се морају задовољити само услови да се кредит врати, већ кредитора морамо убиједити да одобри средства с обзиром да је ријеч искључиво о инфраструктурним пројектима који ће сутра бити од интереса јавности.

Он сматра да ЕБРД улази у БиХ са одређеном дозом ризика, али БиХ гарантује за средства која се пласирају и додаје да до сада није било никаквих проблема ни у њиховом пласирању ни враћању.

Салчин је навео да радионици присуствје више од 160 људи из цијеле БиХ.

Осврћући се на злоупотребе у јавним набавкама, он је нагласио да има злоупотреба које су одраз стања у друштву, те да до њих долази због начина размишљања и непоштивања закона.

Представник ЕБРД-а Вељко Сикирица рекао је да је ЕБРД формирана ради транзиције, те да су ризици који постоје приликом давања средстава БиХ у оквирима познатог.

“Не би ЕБРД била овдје да има проблема који не могу да се превазиђу”, поручио је Сикирица.

Он је навео да је радионица намијењена свима који учествују у систему јавних набавки како би примјена прописа и закона била што ефикаснија.

Извор: http://www.srna.rs/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.