RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Zatražena međunarodna pomoć u zaštiti i spašavanju za gašenje požara u Trebinju

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odgovarajuće odluke na osnovu kojih je stvorena mogućnost traženja međunarodni pomoći za gašenje požara, imajući u vidu ograničene resurse za gašenje požara iz zraka koji su na raspolaganju Bosni i Hercegovini, u skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća.

Na osnovu zahtjeva dostavljenog Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine od v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milana Novitovića za traženje međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju, zatražena je pomoć Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije radi gašenja požara u rejonu Trebinja.

U zahtjevu Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske navedeno je da požar prijeti stanovništvu i materijalnim dobrima i da su iskorišteni svi resursi za gašenje požara koji su bili raspoloživi.

Zahtjev za traženje međunarodne pomoći dostavljen je u skladu sa Sporazumom između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa. Tako su danas dva helikoptera MUP-a R. Srbije učestvovali u gašenju požara u okolini Trebinja.

Nažalost, dosadašnju dobru saradnju između nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u oblasti zaštite i spašavanja, narušavaju izjave pojedinih zvaničnika koji i ovakve situacije poput požara, koriste za političke ili druge svrhe, a što ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima.

Usljed toplotnog vala koji je u proteklom periodu zahvatio teritoriju Bosne i Hercegovine, došlo je do aktiviranja velikih šumskih požara na širem području Hercegovine. Sve službe iz sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini ulažu maksimalne napore s ciljem stavljanja požara pod kontrolu, odnosno lokaliziranja požara kako bi se zaštitilo stanovništvo i materijalna dobra, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Izvor i foto: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčanski vatrogasci gasili 250 požara

Mirsad Arnautović

Predsjedništvo BiH o angažmanu letjelica susjednih država u gašenju požara

Radio Brčko

Požar u kanjonu Hrčavke stavljen pod kontrolu

Radio Brčko