RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Излетом у Штрепце обиљежен Дан Повеље Кулина бана

Бошњачка заједница културе “Препород” Брчко и ове је године  пригодним садржајима  а у складу са  тренутном  епидемиолошком ситуацијом , обиљежила је Дан Повеље Кулина бана , написане  29. августа 1189. године.

Тим поводом јутрос је организована посјета  некрополи стећака  и Сватовском гробљу  код  капеле  у насељу Штрепци.

Домаћин  ове  посјете  је фра Марко Јозић предсједник  Хрватског  културног друштва “Напредак” у Брчком.

Предсједник брчанског “Препорода” Един Јашаревић истакао је да се на овај начин чува сјећање на значајан историјски догађај.

“Било је тридесетак учесника, нисмо упућивали позив управо због ове ситуације око корона вируса, али ово је наше традиционално обиљежавање настанка Повеље Кулина бана. Сам циљ излета је било да се покуша указати на значај културног наслијеђа овог подручја”, рекао је Јашаревић.

Истакао је и да је разочаран призором који су затекли при посјети  Сватовском гробљу, које је поприлично запуштено и додао да се о оваквим културним баштинама мора водити више рачуна.

Он је додао да овакве ствари треба искористити и као туристички потенцијал, јер Брчко и околина заиста имају шта да понуде.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.