RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održan nastavak javne rasprave o Nacrtu zakona o udrugama i fondacijama

U skupšinskoj sali danas je nastavljena, prije desetak dana prekinuta, Javna rasprava o Narctu zakona o udrugama i fondacijama Brčko distrikta, na kojoj su sudjelovali predstavnici vladinog i nevladinog sektora.

Predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove, Srđan Blažić, podsjetio je da ovaj zakon donosi novine koje se odnose na financiranje i sufinanciranje projekata i programa od javnog interesa, te dodao da je Zakon o udrugama i fondacijama na snazi od 2002. godine i da su izmjene nužne u smislu preciziranja određenih normi u ovoj oblasti. Tako da sjedište nevladinih udruga neće moći više biti na privatim adresama, a nazor nad njihovim radom će voditi inspektor pri brčanskom Inspektoratu.

Ovom prigodom javnosti se obratio i predsjedatelj Zakonodavnog povjerenstva Skupštine Brčko distrikta Ljubiša Lukić, te pojasnio zbog čega je prethodna javna rasprava prekinuta.

“U međuvremenu su dobili Nacrt zakona u koji su ugrađene bar dvije trećine komentara nevladinih organizacija, a sve ono što nije obuhvaćeno nacrtom, zastupnici će, sukladno Poslovniku i Statutu, moći popraviti do njegovog konačnog usvajanja”, rekao je Lukić.

 

Među malobrojnim predstavnicima nevladinog sektora, današnjoj raspravi se odazvala i predsjednica NVO „Posavina bez mina“ Svjetlana Pavlović, koja je pozdravila zakonske novine, posebno u domeni inspekcijskog nazora.

_________________________________________________________________________________________

Novina Zakona o udrugama i fondacijama je i ta da će svi projekti biti ocjenjivani, kako bi se vidjeli rezultati rada nevladinih organizacija, s mogućnošću uspostavljanja E-registra.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Zakon o pčelarstvu na javnoj raspravi u srijedu 17. novembra

Admir Kadrić

Одржана друга јавна расправа о Нацрту закона о раду

Radio Brčko

Прекинута данашња Јавна расправа о Нацрту закона о удружењима и фондацијама, заказана нова за 15. септембар

Radio Brčko