RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Ћирковић: Прошла година је била велико искушење за све нас

Православни хришћани широм свијета данас прослављају најрадоснији хришћански празник Божић.

О прослављању Божића у вријеме пандемије, разговарали смо са aрхијерејским намјесником брчанским  протојерејем таврофором Драганом  Ћирковићем који је рекао је да је ова година била једно велико искушење за све нас.

„Када се окренемо иза себе и погледамо у историју наше Српске православне цркве или уопште хришћанске цркве, видјећемо да се већ двије хиљаде година вјера одржава, јер је сам Господ Исус Христос  који је подучавао своје ученике рекао апостолу Петру: „Петре  ти си камен и на камену том сазидаћу цркву коју врата паклена неће надвладати“.  Тако и јесте. И када се окренемо и погледамо у историју  човјечанства, видјећемо да су се дешавала и много већа искушења, него ова данас, али се име Божије никада није престајало славити“, рекао је Ћирковић.

Он је додао да тако и ова времена и ова искушења од нас изискују да на један сасвим другачији начин прослављамо име Божије.

„На почетку ове епидемије нисмо били у могућност да на нашим богослужењима у храму буду више од три  човјека. Међутим, људи су долазили испред својих храмова, стајали су испред  храма, поштујући мјере  предострожности и тако су један по један улазили у цркву да се причесте.  Без свете тајне причешћа нема сврхе овога живота. Јер управо кроз свету тајну причешћа сваки православни хришћанин се сједињује са самим Господом Исусом  Христом . Ми свештеници тражимо од својих парохијана да испоштују оно што од нас власти траже. Али ми не можемо никога силити на нешто. Сваки човјек има слободну вољу и до њих је да ли ће то поштовати.  Многи кажу да је њихова вјера јака па им то не треба, међутим, не бих се сложио са тим“, додао је он.

Порука свакога Божића јесте порука радости, мира и љубави.

„Јер сам Господ Исус Хрисотос  да би избавио род људски од робовања гријеху, смрти и ђаволу . Ми нећемо никада престати да се сјећамо овог дана, Божића, јер управо то нас подсјећа да треба да чинимо добро једни другима. Да кроз ту љубав коју треба да пружамо једни другима, без обзира да ли смо ми само православни хришћани, јер су сва Божија дјеца позвана да чине добро. Нема веће радости и нема радоснијега празника поготово за наше најмлађе и зато желим свим православним вјерницима постојаност вјере, да имају велику љубав у срцу свом и да тај мир који граде у свом срцу треба да  дијеле са другима. Мир Божији, Христос се роди!“

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.