RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Upućen zahtjev za nabavu aparata za trombocitoferezu

Nabava suvremenog aparata za trombocitoferezu koji nedostaje Odsjeku za transfuziju krvi brčanske Bolnice, uveliko bi olakšala prikupljanje trombocita iz krvi dobrovoljnih davatelja, a koji su prijeko potrebni pacijentima koji boluju od malignih oboljenja.

Šef odsjeka dr. Samir Pandur kaže kako su nadležnima uputili zahtjev za nabavu ovog aparata vrijednog 150.000 maraka.

„Mi trenutnu proizvodnju trombocita koncipiramo na najosnovnijoj razini. Nabavom tog aparata bismo od jednog davatelja krvi mogli uzeti do 10 doza trombocita i taj davatelj bi mogao opet darovati trombocite za 21 dan, a današnjom metodom od jednog davatelja se uzima jedna doza trombocita i taj davatelj tri naredna mjeseca ne može darovati krv. Stoga se nadamo da će se nabava aparata za trombocitoferezu realizirati u skorašnjem vremenu“, rekao je Pandur.

Iako je iskazan nedostatak trombocita, Pandur ističe kako su trenutne zalihe krvi na zadovoljavajućoj razini i to zahvaljujući donatorima koji se svakodnevno odlučuju na ovaj nesebični čin.

„Treba imati na umu da je sama krv je biološki materijal koji ima svoj rok trajanja, pa nam je bitno da imamo stalni, kontinuirani priliv davatelja“, istaknuo je Pandur.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U transfuziološkoj službi Bolnice Brčko stanje zadovoljavajuće

Suvad Alagić

U sklopu manifestacije „Ti si ruža džennetska“ organizovana i akcija dobrovojnog darivanja krvi

Aparat za prikupljanje trombocita uveliko bi pomogao brčanskoj Transfuziologiji

Sandra Živković