RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Epilog akcije “Glasač”: Optuženima dvije godine i četiri mjeseca zatvora

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Elvira Saletovića (49)* i Sanela Pengića (34)*, optuženih da su prije lokalnih izbora 2020. godine pripremali izvršenje krivičnog djela povrede slobode odlučivanja birača. Nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, oni su nepravosnažno osuđeni na ukupno dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Saletović je osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora, dok je Pengiću izrečena jednogodišnja zatvorska kazna.

Saletović i Pengić procesuirani su pod optužbama da su kandidatu jedne političke partije na lokalnim izborima 2020. godine za novac ponudili više stotina glasova. Kako je navedeno u optužnici, oni su uoči održavanja izbora prethodno osmislili i međusobno dogovorili, te pronašli i udružili se s više njima poznatih lica u cilju počinjenja krivičnog djela povrede slobode odlučivanja birača. Oni se terete da su tim licima namjeravali ponuditi naknadu do 50,00 KM, uz uslov da glasaju za kandidata političke partije s kojim oni prethodno postignu dogovor. Tako su planirali da na dan izbora budu prisutni na biračkom mjestu na kojem će određeni birači glasati, davati im upute, vršiti nadzor i kontrolu njihovog glasanja. Pengić je, zatim, stupio u kontakt s jednim od kandidata za Skupštinu Distrikta od koga su za ponuđenu kupovinu 130 glasova preuzeli iznos od 1.300,00 KM, u apoenima po 10,00 KM, dok bi ostatak novca preuzeli nakon glasanja. Uz početne informacije dobijene od tog kandidata i Centra za istraživačko novinarstvo Sarajevo, Tužilaštvo i Policija Distrikta otvorili su istragu i početkom novembra 2020. g. sproveli akciju „Glasač“, koja je okončana hapšenjem i stavljanjem u pritvor Saletovića i Pengića.

Osumnjičeni su ubrzo optuženi, a nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, tokom kojeg su dokazane optužbe Tužilaštva, osuđeni su za krivično djelo Pripremanje krivičnog djela (iz člana 333 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Saletoviću je za ovo krivično djelo izrečena kazna zatvora od jedne godine i četiri mjeseca, dok je Pengić osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu. Na ovu presudu Tužilaštvo i optuženi mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu distrikta Brčko.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Apelacioni sud: Nerminu Ademoviću povećana kazna za razbojništvo

Radio Brčko

Brčko: Mjesec i po prije izbora, Tužilaštvo broji glasove

Radio Brčko

Zloupotreba budžetskih grantova u Brčkom: Nakon Ćazima Dačaja osuđen i Boško Vidović

Radio Brčko