RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U toku izrada Plana za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH

Zakon o zaštiti i spašavanju Brčko distrikta Bosne i Hercegovine definiše zadatak kojim je izrada Plana zaštite i spašavanja jedan od strateških dokumenata u Brčko distriktu. Nacrt ovoga plana čija je izrada započela krajem 2022. godine, trebao bi biti finiširan do sredine ove godine.

Šef Vladinog Odjela za javnu sigurnost Bogdan Bratić za Radio Brčko naveo je da će Planom za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH biti obuhvaćene mjere postupanja u kriznim situacijama na području Brčko distrikta kako vladinih odjela, tako i drugih pravnih lica i preduzeća u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

Bogdan Bratić

„Bitno je reći da ćemo mi kroz ovaj Plan o zaštiti i spašavanju obuhvatiti i tražiti asistenciju i drugih odjeljenja u Vladi Brčko distrikta, kao i drugih preduzeća i pravnih lica koji će nam pomoći u izradi i ovoga plana“, kazao je Bratić.

On je napomenuo da će ovim planom precizno biti definisani svi nosioci aktivnosti u slučaju eventualnih poplava, požara, zemljotresa i ostalih prirodnih i drugih nepogoda koje nas mogu zadesiti, što će znatno unaprijediti koordinaciju i djelovanje već postojećih ljudskih i materijalnih resursa za zaštitu i spašavanje u Brčko distriktu.

„Izrada nacrta Plana zaštite i spašavanja Brčko distrikta podrazumijeva procjenu rizika ogroženosti od prirodnih i drugih nesreća, planiranje preventivnog djelovanja, pripravnosti, mobilizaciju i planiranje hitnog postupanja“, zaključio je Bratić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.