RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

22.godišnjica 108/215 Vmtbr Armije R BiH

Svečanom akademijom u Domu kulture i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju   šehidima i poginulim borcima u centru Brčkog,  završen je program obilježavanja   22. godišnjice   108/215 Viteške motorizovane brigade Armije Republike BiH.

108/215. Viteška motorizovana brigada Armije Republike BiH formirana je u maju 1992. godine. Referat o slavnom putu i uspjehu Brigade na samom početku svečane akademije   pročitala je Maida Pobrić, učenica Gimnazije „Vaso Pelagić“.

U svojim obraćanjima prisutnima na Akademiji  Avdija Banda u ime koordinacije   boračkih udruženja i pukovnik Mensur Đakić jedan od komandanata ove brigade pozvali su sve zvaničnike i institucije u distriktu da pokažu veću pažnju i   brigu prema demobilisanim borcima koji se   nalaze na marginama društenih i socijalnih zbivanja.

Centralni dio Akademije je bio posvećen  uručenju nagrada i čitanju radova nagrađenih u sklopu konkursa za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola kojeg su povodom obilježavanje godišnjice brigade raspisali Koordinacija boračkih udruženja I Preporod Brčko.

Tema za učenike osnovnih škola glasila je „ Kad otac priča o tome…“, a za učenike srednjih škola „Put spasa“.

 

Od 26 prispjelih radova osnovaca nagrađeni su :

 

Prvo mjesto učenica „Druge osnovne škole Brčko , Melisa Bahor.

Drugo mjesto osvojio je učenik „Sedme osnovne škole“ Gornji Rahić, Said Memišević

Treće mjesto osvojila je učenica „Prve osnovne škole“ Brčko, Lamija Zahirović

 

U konkurenciji među 17 radova srednjoškolaca najboljim su proglašeni:

 

Prvo mjesto osvojio je učenik Poljoprivredno-medicinske škole, Emir Ljuca.

Drugo mjesto osvojila je učenica Poljoprivredno-medicinske škole, Zlatka Plakalo.

Treće mjesto osvojio je učenik Gimnazije „Vaso Pelagić“, Hamza Halilović.

Nakon što su im uručene simbolične nagrade svi nagrađeni su pročitali svoje radove .

 

Uz 22. jubilej od osnivanja brčanske brigade, Koordinacija boračkih udruženja odlučila je posebno i javno vrednovati doprinos i zasluge pojedinih institucija i organizacija.

Za nesebičnu pomoć u realizaciji svojih aktivnosti dodjeljena je zahvalnica Medžlisu islamske zajednice Brčko.

Za poseban doprinos i iskazanu saradnju i razumijevanje dodjeljene su plaketa Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ Brčko distrikt BiH I mjesnoj zajednici Maoča.

 

U zabavnom dijelu programa je nastupao Brčanski kantautor I pjevač Bajro Jukić Čičak.

Prije svečane Akademije cvijeće na Centralno spomen obilježju   šehidima i poginulim borcima u centru Brčkog položile su boračke organizacije, mnogi građani I predstavnici političkih organizacija I institucija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.