RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Radio Brčko obilježava 64 godine uspješnog rada

Radio Brčko danas obilježava 64 godine od svog formiranja. Tačno prije 64 godine, petnaestog februara 1960. godine Radio Brčko je počeo sa emitovanjem programa i po tome je treća najstarija radio stanica u BiH.

Prvi signal, riječi „Ovdje Radio Brčko“, pušten je 15.02.1960. godine, a od tada sfera informativnog pokrivanja su sve oblasti života, kako na području Distrikta Brčko, tako i cijele zemlje, te šireg okruženja. Iza šest decenija rada stoje brojna priznanja, pohvale i nagrade za kvalitetu programa i unaprjeđenje standarda u novinarstvu.

Na talasima RNU “Radio Brčko“ u prošloj godini je emitovano ukupno 525.600 minuta programa, od čega je 230.782 minuta govornog programa, s tim da je od toga samo 10.110 minuta reemitovanog programa, a ostalo je muzika. Prosječan broj sagovornika koji mjesečno učestvuju po raznim osnovama u programu radija je 150 različitih osoba, a program se emituje na tri frekvencije i to 92,8 MHz, 94,8 MHz, i 105 MHz i putem radio predajnika program se može čuti na području sjeveroistočne BiH, istočnim dijelovima Republike Hrvatske i zapadnoj Srbiji.

Direktorica RNU „Radio Brčko“ Dragica Panić Kašanski je ovom prilikom pozdravila sve slušaoce koji su godinama uz Radio Brčko i bez kojih radio ne bi imao svrhu u društvu. Također, čestitke je uputila svim sadašnjim i bivšim kolegama novinarima, realizatorima programa, montažerima, voditeljima, spikerima i drugima koji su na bilo koji način uključeni u proces nastanka i plasiranja poruka za javnost.

„Ovom prilikom pozdravljam i kolege iz drugih medija koji su nam podrška i sa kojima imamo ostvarenu dobru saradnju i zahvaljujem im se ovim putem na čestitkama koje su nam uputili. Poručujem im da se spreme za „Novinarski bal“ povodom 65 godina radija koji će se održati tačno na današnji dan sljedeće godine. Ove godine nastavljamo sa svim dobrim praksama koje smo prepoznali kao svoju poslovnu orijentaciju među kojima izdvajamo otvorenost Radija Brčko za građane svih generacija, da se njihov glas čuje ali da se o njima i piše. RNU „Radio Brčko“ u svim svojim vidovima informisanja i dalje ostaje zajednički poligon građana i novinara u borbi za istinu“, poručila je Kašanski.

Krajem decembra 2023. godine RNU “Radio Brčko” i Muzej Brčko distrikta BiH su organizovali izložbu “Izvještavanje u vremenu” povodom 70 godina od štampanja Brčanskih novina i 63 godine od puštanja prvog signala Radio Brčkog. Za sve zainteresovane posjetioce izložba je otvorena do daljnjeg.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana radija i godišnjice RNU „Radio Brčko“ od prošle godine je uvedena praksa objavljivanja javnog konkursa za izbor najboljih radova iz oblasti literarnog stvaralaštva, a tema ovogodišnjeg konkursa je „Čovjek i priroda“. Krajnji rok za dostavu radova je 1. april 2024. godine, a nakon odabira najboljih radova od strane Komisije, rezultati će biti objavljeni 1. maja 2024. godine u programu i  na web stranici RNU „Radio Brčko“ Brčko distrikt BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

1 komentar

Šefko Kaloper 15.02.2024. - 18:04 at 18:04

U socijalističkoj BiH bio sam dobar novinar Radio Brčkog više od godinu dana. I pravio zanimljive priloge od dosadnih tema(javljanje iz helikoptera u letu) kao što je saobraćaj, i druge priloge. I nikada me niko iz novih radio odnosa ove BiH danas nije ni pomislio pozvati na bilo kakvo obilježavanje sve ove godine. Jer se prema mišljenju aladžića i sličnih naci novinara ne uklapam u taj soj ljudi….

Kometari su zaključani.