RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Podignuta optužnica protiv Đorđa Ristanića

Tužilaštvo BiH podiglo je protiv Đorđa Ristanića /58/ optužnicu za ratne zločine na području Brčkog, kojom su obuhvaćeni zločini i stradanja više stotina lica tokom 1992. godine.

Ristanića ova optužnica, koja je jedna od najopsežnijih za ratne zločine na području Brčkog, tereti da je od aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Brčkog i okoline, u svojstvu predsjednika ratnog predsjedništva brčanske opštine, učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i teškim kršenjima odredaba međunarodnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, Ristaniću se na teret stavljaju ratni zločini počinjeni nad više stotina žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, uglavnom iz naselja Centar, Kolobara, Dizdaruša, Klanac, Mujkići, Meraje, Rosulje, Grčica, Novo Brčko, naselje “Š”, i drugih dijelova grada koje su početkom maja 1992. godine, nezakonito uhapšene i odvođene u više logora na području Brčkog.

Optužnicom su obuhvaćeni i progoni stanovništva sa područja Brčkog, te silovanja i seksualna zlostavljanja i razaranja vjerskih objekata.

Ristanića Tužilaštvo BiH tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Optužnica se ubraja u predmete kategorije “dva”, koji su u fazi istrage proslijeđeni pravosuđu BiH iz Haškog tribunala.

U okviru optužnice, predlaže se pozivanje više od 230 svjedoka i stručnih vještaka, te čitanje iskaza svjedoka koji su u međuvremenu umrli. Predloženo je više stotina dokaznih materijala, što ovu optužnicu svrstava među najobimnije optužnice za ratne zločine podignute od osnivanja Tužilaštva BiH, navodi se u saopštenju iz ove pravosudne institucije.

Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

Da podsjetimo Ristanića su pripadnici SIPA  uhapsili 28.maja ove godine ali je nakon 24 časa pušten iz pritvora. Prilikom Ristanićevog hapšenja pripadnici ov epolicijske agencije pretresli su stambene objekte još dvojice Srba iz Brčkog.

Izvoir:Agencije

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.