BrčkoKultura

36. Pozorišni susreti – Promovisana knjiga “Lir, bivši kralj” Žarka Milenića

Tokom promocije knjige “Lir, bivši kralj” autora Žarka Milenića, izdate od strane Umjetničke akademije Istok Knjaževac prošle godine, Srđan Vukadinović je istakao da je ova drama nastala iz pera autora prije dvije i po decenije.

“Četiri vijeka dramatičara i pisca drugog milenijuma Vilijema Šekspira obilježavano je 2016. godine. Bio je to povod da se po ko zna koji put sagleda djelo ovog autora kroz poruke i ideje koje one šalje i to na veoma različit način. Te poruke i ideje su veoma aktuelne i žive bez obzira na to što su nastale prije četiri vijeka. Interesovanje za Šekspira je i tada bilo raznoliko. Neko je ta četiri vijeka Šekspira 2016. godine ispolji kroz predstave, drugi kroz dokumentarnu izložbu, treći kroz stručni ili naučni skup, a Žarko Milenić i pomenuta Akademija su to uradili kroz ovu knjigu. Ona pokušava da velike ideje ovog pisca i složene karaktere njegovih likova prilagodi savremenom vremenu. Zapravo da ih sagleda u jednoj modernoj vizuri što je prva i osnovna vrijednosti ove knjige”, naglasio je Vukadinović.

Sam autor Milenić kazao je da mu je za ovu dramu nadahnuće bila poznata Šekspirova tragedija “Kralj Lir”, ističući da ju je pisao u ratno vrijeme, te da je tada na umu imao tadašnju aktuelnost, odnosno raspad Jugoslavije, što je isti motiv koji  se javlja u Šekspira kad dijeli svoje kraljevstvo svojim kćerima.

Milenić ističe i da mu je od velikog značaja predstavljanje njegove drame u sklopu ovogodišnjih Susreta, u smislu da javnost sazna da nije samo prozni pisac, kritičar, da uređuje Bilten Susreta, već i da piše drame.

“Žao mi je što je malo njih izvedeno na pozornici, samo jedan dio od 15 drama koliko sam napisao. Nadam se da će ova drama imati odjeka i da će je neko postaviti na scenu”, dodao je Milenić.

Predrag Nešović, ovom prilikom je kazao da Milenićeva autorska drama nije adaptacija Šekspira već da je autor iskoristio samo jedan momenata iz te legende.

“To je jedna vrlo savremena drama o našoj stvarnosti. Zato sam u pogovoru dao naslov “Tragedija koja nam se smeje”. Zaista ta drama nam se smeje, šta nam se događa i šta nam se dogodilo mi to znamo ali ništa ne preduzimamo”, rekao je Nešović.

On je dodao da uvijek kada govori o dramama Žarka Milenića, ističe da od svih drama koje je napisao jedna je izvođena tri puta, a ostale nisu.

“Sve njegove drame mogu da se izvode u profesionalnim pozorištima, rame uz rame sa dramama Kovačevića, Imširovića, sa ovih prostora, ali i drugih autora”, naglasio je Nešović.

Izvor: susreti.co.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button