RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
ArhivaBrčko

Брчанска стока на туђим пијацама

Љиљана Лучић, ветеринарска инспекторица у брчанском Инспекторату изјавила је за радио Брчко да, све законом прописане услове, испуњава сточна пијаца у Брезику, једина таква пијаца која се налази на простору дистрикта Брчко.

„Та пијаца која је у приватном власништву након проведене процедуре добила је рјешење којим шеф Одјељења за пољопривреду потврђује да је испунила све услове за отварање и као таква може се бавити трговином животиња са подручја Брчко дистрикта, али је она и екстерног карактера“, истакла је инспекторица Лучић, додајући да по њеном сазнању ни та пијаца не ради.

Она је подсјетила да власници који желе да тргују животињама морају да, за то, прибаве неопходне папире од референтних установа.

„Уз одговарајући транспорт, животиње морају бити обиљежене ушним маркицама. Све животиње које су предмет трговине морају имати увјерење о здравственом стању које издаје јавна ветеринарска служба која на тај начин гарантује да се ради о здравим животињама“, прецизирала је Љиљана Лучић.

Говорећи о фармерима који тргују стоком на велико, и они се понашају у складу са прописима и спроводе програм здравствене заштите животиња.inspektorica Lucic„Специфичне су фарме пилића будући да власници на њима врше програм  контроле на салмонелу. Они су дужни да интерни програм контроле салмонеле доставе јавној Ветеринарској служби. Такође они узимају узорке и шаљу их  овлашћеним лабораторијама на претрагу. Такође и јавна ветеринарска служба на основу процјене ризика врши узимање узорака  контролишући тако салмонелу“, прецизирала је Лучић.

Она је указала и на покушаје несавјесних трговаца да тргују животињама које нису обиљежене маркицама и немају увјерење о здравственом стању.

„Било је и таквих случајева што нам ствара додатне проблеме будући да немамо карантин. Уколико животиње немају маркице онда мораји у карантину провести најмање 21 дан што ствара трошкове и проблеме. У случају да власници превозе обиљежене животиње без потврда о поријеклу имају могућност да, у року од 72 часа, прибаве те папире и нормално наставе пут“, нагласила је инспекторица Лучић.

Она је упозорила власнике живе стоке да обавезно код надлежног органа прикупе све неопходне дозволе за несметану трговину јер су за прекршиоце законских одредби предвиђене санкције.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.