RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Održana Smotra učenika pobjednika na međuškolskom natjecanju Brčko distrikta

Odjel za obrazovanje brčanske Vlade organizirao je danas u Domu kulture Završnu smotru učenika pobjednika na međuškolskom natjecanju Brčko distrikta BiH za školsku 2016/2017.godinu.

Šefica Poodjela za predškolsko i osnovno obrazovanje Mara Matkić kaže da se Smotra održava po osmi put i da je ove godine kroz školska natjecanja prošlo 1.367 učenika u raznim disiplinama. “Ove godine smo našim učenicima uspjeli omogućiti da idu na regionalna natjecanja iz islamske i pravoslavne vjeronauke, građanskog obrazovanja, prometne kulture i tehničkog stvaralaštva”, istaknula je Matkić.

Dva učenika iz Brčkog Sejdo Huremović iz Šeste OŠ Brezovo Polje i Elma Tursunović iz Devete OŠ Maoča uspjeli su se plasirati na Europsko prvenstvo iz prometne kulture.

Mihaela Gajić, učenica devetog razreda Druge osnovne škole osvojila je prvo mjesto na natjecanju iz pravoslavne vjeronauke. Kaže da se za natjecanje spremala dugo vremena, a uz talenat,kaže, važna je upornost i želja. Karibašić Emina iz Devete OŠ osvojila je prvo mjesto u disciplini Elektronika i telekomunikacija i to radom koji je sa prijateljima i nastavnicima cijele godine pripremala.

Izuzmemo li prve, druge i treće razrede koji se nisu natjecali protekle školske godine, kroz natjecanja je prošla četvrtina učenika od ukupnog broja đaka svih petnaest osnovnih škola. 750 učenika natjecalo  se u sportskim disciplinama, 120 učenika iz znanstveno-tehničkog stvaralaštva, 54 učenika iz materinskih jezika, 53 učenika iz stranih jezika, 114 učenika iz prirodnih znanosti, 35 učenika iz društvenih znanosti, 32 učenika iz prometne kulture, 15 učenika iz glazbene kulture, 106 učenika iz tri vjeronauka i 88 učenika iz demokratije i ljudskih prava.

Diplome najboljim učenicima uručio je šef Odjela za obrazovanje Senad Osmanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.