RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Uskoro izrada karata podložnosti na klizišta u Brčko Distriktu

„Upravljanje rizikom korištenja zemljišta izradom karata podložnosti na klizanje“ naziv je radionice koja je danas održana u Brčkom. Ovaj pilot projekat obuhvata četiri opštine u BiH, a finansira ga EU sa milion KM.

Predavači u okviru tematske radionice „Upravljanje rizikom korištenja zemljišta izradom karata podložnosti na klizanje“ bili su dr. Kemal Gutić, dr. Kenan Mandžić, dr. Izudin Đulović i dr. Elvir Babajić, geološko- građevinski stručnjaci iz Tuzle.

“Cilj projekta je definisanje smjernica i izrada karata podložnosti na klizanje u Brčko Distriktu, kreiranje strategije i jačanje svijesti o klizištima kao geohazardnim događajima”, kazao je dr. Elvir Babajić, profesor na Rudarsko- geološko-građevinskog fakultetu u Tuzli i dodao da je svrha projekta poklopiti kompletnu granicu BiH ovim projektom i na taj način preventivno djelovati.

Ova faza projekta u Brčko Distriktu podrazumijeva izradu prve verzije karata podložnosti na klizanje, a drugi korak su terenske opservacije kako bi se potvrdile preciznosti u karti.

“Ovo je, prije svega, informacija široj zajednici šta bi trebalo uraditi preventivno kako bi se moglo ući u katastre, prostorne planove, zone koje su stabilne, nestabilne i uslovno stabilne, ali i da se trajno označe neka mjesta koja nisu za gradnju”, naznačio je dr. Kemal Gutić, dekan Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta u Tuzli.

Pilot projekat izrade karata podložnosti na klizanje obuhvata četiri opštine u BiH: Brčko Distrikt, Tuzla, Prozor – Rama i Žepče, a finansira ga Evropska unija u iznosu od milion KM. Tehničku podršku projektu pruža Vlada Brčko Distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.