RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Počela realizacija projekta “Prava biciklista u saobraćaju”

U sklopu projekta „Prava biciklista u saobraćaju“, koji se, uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH, realizuje u osnovnim školama na području Brčkog, juče je održano prvo predavanje za osnovce 10. Osnovne škole Bijela. Implementator ove aktivnosti je Biciklistički klub „Sv. Nikolaj“ Brčko, u partnerstvu sa Policijom Brčko distrikta i Agencijom za usluge iz oblasti saobraćaja „Bezus“ Brčko.

Učenici su imali priliku naučiti o osnovnim pravilima ponašanja bicikliste u saobraćaju, te bezbjednosnim mjerama koje je potrebno preduzeti kao bi se rizik učešća u gradskim saobraćajnicama sveo na najmanju moguću mjeru. “Nažalost, u Brčkom ne postoje biciklističke staze koje bi biciklistima pružile sigurnost u kretanju, te su oni prinuđeni koristiti saobraćajnice ili u drugim slučajevima trotoare koji su namjenjeni pješacima. Sve ovo ukazalo je potrebu da se na vrijeme najmlađim učesnicima u saobraćaju ukaže na osnovna pravila ponašanja bicikliste, njegovim pravima i obavezama, ali isto tako i ukaže na opasnosti kojima je izložen u saobraćaju, kako bi se broj potencijalno incidentnih situacija sveo na najmanju moguću mjeru”, izjavio je koordinator projekta, predsjednik Kluba Željko Novaković.

Predavač na ovom projektu, Stevo Stević, ovlašteni sudski tumač saobraćajne struke, ukazao je na osnovne saobraćajne znakove na koje djeca trebaju obraćati pažnju, te naveo i najčešće situacije sa kojima se susreću djeca biciklisti u saobraćaju. Iz svoje stručne ekspertize naveo je i na određene slučajeve, te ukazao na moguća rješenja koja su lako primjenjiva i koja će svakako doprinijeti bezbjednijem učešću u saobraćaju.

Muhamed Hadžić, pripadnik Policije Brčko distrikta, pozvao je učenike da budu odgovorni učesnici u saobraćaju. Zakon o bezbjednosti saobraćaja predviđa određene obaveza za svakog učesnika u saobraćaju, a isto tako i kazne za one koji se ne pridržavaju slova zakona, međutim, svrha zakona sama po sebi nije u kažnjavanju, već da spriječi sve one nepoželjne radnje, te je povećanje svijesti o značaju bezbjednog učešća u saobraćaju jako bitno.

Rukovodstvo 10. Osnovne škole Bijela zahvalilo se na saradnji, te su istakli da je ovo bilo jedno od najkorisnijih predavanja koje su učenici imali u sklopu vannastavnih aktivnosti.

Do kraja školske godine planirana je implementacije predavanja i unutar ostalih osnovnih škola na području Brčko distrikta. Vjerujemo da će njihov rezultat bići veća bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, a na prvom mjestu biciklista kao njegove najranjivije grupe.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.