RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Promovirane knjige Save Pajkića

U prostorijama ULJUB-a (Udruženje ljubitelja umjetnosti Brčko) i u organizaciji Književnog kluba Distrikta sinoć su promovirane knjige „Zašto Isus kasni“ i „Visočka čaršija, Čekrčići i drugi zapisi“ Save Pajkić. Riječ je o tekstovima nastalih kroz prizmu pitanja evolucionista s jedne, i kreacionista s druge strane.

Pored autora, o djelu su govorili promotori fra Petar Matanović, dr. Milorad Zivlak, novinar Sead Burić i Šefko Kaloper, predsjednik Književnog kluba.

“U sadržinskom smislu jedna to je jedna knjiga, ali je štampana u dvije. Tematski, radi se o biografskoj prozi, ali i dokumentarističkoj jer sam sa svojih 80 godina dosta toga proživio. Bilo je dosta likova u mom životu i priča, koje sam pokušao ispričati u jednoj ležernoj formi ” rekao je Pajkić, te dodao da je on jedan od onih evolucionista koji vjeruje da je svijet toliko satkan od nesreća da je došlo vrijeme promjenama.

Prema riječima Kalopera, ovo je treća promocija Književnog kluba autora izvan Brčkog. Pajkićevo djelo odabrano je zbog toga što su štiva vrijedna pažnje jer se iz njih može nešto naučiti. Slično mišljenje izrazio je Matanović, kazavši da je u ovim djelima pronašao i sebe u vremenu, jako mu bliskog.

Foto: Kristijan Bilić

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.