RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

“Овдје имамо мир, на Косову га немамо”

У Брчко је стигло педесеторо дјеце са Космета која ће, у оквиру програма “Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске”, боравити у овој локалној заједници у наредних седам дана.

У порти Храма Успења Пресвете Богородице у Брчком дјецу са Космета дочекале су породице код којих ће бити смјештени.

Предсједник брчанског Српског просвјетног и културног друштва  “Просвјета” Драган Томић захвалио је Одбору за помоћ Србима на Косову и Метохији из Бањалуке који је омогућио “Просвјети” да организује први боравак ове дјеце у Брчком.

“Желимо да им у ових седам дана пружимо мир и уточиште, да осјете шта значе љубав и безбрижна дјечија игра”, рекао је Томић.

Старјешина храма у Брчком протојереј ставрофор Небојша Драшкић рекао је да је ово њихова прва, али не посљедња посјета овом граду током које ће им бити пружена љубав и пажња која им је потребна с обзиром на околности у којима живе на Косову и Метохији.

Марко Мићаловић из Бабиног Моста у општини Обилићево, који је допутовао као пратња малишанима, каже да су дјеца веома срећна због доласка.

“Имали су мало напорнији пут, али то за њих није проблем. За децу је ово неизмерно велики догађај, пуни су питања, ишчекивања, знатижеље. Биће ово лепа прилика да створе нова пријатељства и поделе искуства са онима који су овде доживели оно што они доживљавају на Косову и Метохији”, рекао је Мићаловић.

Наставник историје Мане Љуштина рекао је да малишанима на Космету највише недостаје осјећај потпуне слободе, јер им је ограничено кретање већ 20 година.

Ученица петог разреда Основне школе “Милан Ракић” из Бабиног Моста Николија Јовановић каже да је већ боравила у Републици Српској.

“Волим да дођем овамо и допада ми се што овде имамо мир, а на Косову га немамо”, рекла је Николија.

Њен друг из разреда Филип Петровић каже да је прошле године био у Српској и да му се највише допада Бањалука, а сада ће имати прилику да упозна и Брчко.

Дјецу са Косова и Метохије сутра ће примити градоначелник Брчког Синиша Милић, а у наредних седам дана организован им је низ забавних и спортских садржаја међу којима и учешће у традиционалној Видовданској трци.

У Андрићграду је јуче организован централни дочек за око 1.050 дјеце са Косова и Метохије који ће наредних седам дана боравити у 18 локалних заједница у Републици Српској.

Малишани бораве у Српској у оквиру пројекта “Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске” који организује бањалучки Одбор за помоћ Србима на Космету.

Међу њима су и дјеца из Удружења родитеља дјеце са посебним потребама “Подржи ме”.

Ово је осми пројекат у оквиру којег дјеца са Косова и Метохије долазе у Републику Српску, а до сада је Српску посјетило 4.500 дјеце и 400 просвјетних радника.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dolazak djece s Kosova i Metohije u RS i Brčko distrikt odgođen za kolovoz

Sandra Živković

На Косову и Метохији мирно, али напето

Radio Brčko

На Космету потврђен први случај заразе јужноафричким сојем вируса корона

Radio Brčko