RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Akademik prof. dr. Nedeljko Stanković dobitnik priznanja Lisabonskog vijeća za mir, toleranciju, inovacije i nauku

Na prijedlog članova Lisabonskog vijeća za mir, toleranciju, inovacije i nauku, Izvršni komitet ove asocijacije uručio je akademiku prof. dr. Nedeljku Stankoviću, rektoru Evropskog univerziteta, priznanje na plenarnom zasijedanju koje je održano 4. maja 2019. godine u Lisabonu, Portugalska Republika. Skup je bio međunarodnog karaktera, tako da su ovom zasijedanju prisustvovali brojni naučnici i inovatori iz cijeloga svijeta (Austrija, Njemačka, Rumunija, Španija, Singapur, Kina, Rusija, Katar, Saudijska Arabija, Palestina, Kuvajt, Egipat, Srbija, Hrvatska), dok je akademik Stanković predstavljao Bosnu i Hercegovinu. Učesnici skupa su tragali za načinom boljeg međusobnog razumijevanja naroda i uspostavljanja saradnje kroz nauku, mir i toleranciju.

Akademik prof. dr. Nedeljko Stanković

Podsjećamo, u istom gradu, prije samo četiri godine akademik Stanković je primio odlikovanja za velikog majstora u karateu Grand Master of the year 2015 i Grand Master of the year 2016. Akademik Stanković je, pored toga, od 2015. godine upisan i u Lisabonsku kuću slavnih međunarodnih borilačkih vještina.

Dan prije plenarnog zasijedanja Lisabonskog vijeća, održana je i Skupština Romanskog foruma izumitelja kao i asocijacije izumitelja Inventarium Science, kada je akademik Stanković izabran za počasnog člana asocijacije izumitelja Inventarium Science. Romanski forum izumitelja dodijelio je akademiku Stankoviću počasni orden i titulu Pro Scientia et Innovatio zbog njegovog doprinosa razvoju nauke.

„Jako me veseli što se moj skromni naučni angažman priznaje i na međunarodnom nivou. U ime Evropskog univerziteta mogu konstatovati da ćemo nastojati i dalje graditi veze na tom nivou, kako bi akademsko osoblje, kao i studenti ovog Univerziteta uživali korist visokog obrazovanja“. izjavio je rektor akademik prof. dr. Nedeljko Stanković.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.