RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Anja Šovagović, heroina drame

Na sinoćnjoj promociji publikacije „Scenska dominantnost dramske heroine Anje Šovagović“ prof. dr. Srđana Vukadinovića gosti su se mogli u prijantoj atmosferi družiti s ovom glumicom, pitajući je o putevima kojima je hodila. Iako je kći poznatog hrvatskog glumca Fabijana Šovagovića, nije joj bilo lako dokazati svoj talent, zbog čega je sigurno morala mnogo više raditi, u odnosu na svoje kolege. Danas važi za heroinu drame, kojom kako prof. Vukaidnović kaže, vlada sigurno i nepokorljivo.

Osim na daskama, ostvarila se i kao filmska glumica. U mladosti se bavila glazbom (završila je glazbenu školu u kojoj je svirala violončelo), a u kasnijim godinama, počinje se baviti spisateljskim radom. Prvijenac joj je bila zbirka eseja „Divlja sloboda“ čak u tri izdanja, dok kasnije objavljuje i autobiografske zapise „Kada imaš kome dati“.

Na pitanje koliko joj je bilo teško dokazati se publici u odnosu na oca, kaže da je teško bilo samo u početku, kada je sa sedamnaest godina odlučila da će svoj život darovati glumi.

„Naravno da sam sebe preispitivala je li to ispravna odluka, jesam li dovoljno sposobna i talentirana da bih se bavila glumom. Kako su godine išle i donosile zrelost i iskustvo, znala sam se pitati jesam li dostojna baviti se ovim poslom, s obzirom na to koliko je veliki glumac bio moj otac. Ne znam što će mi donijeti budućnost, međutim, ono u što sam sve sigurnija i što mogu s ponosom reći jeste da mi je drago što nosim njegovo prezime i da glumački gen koji je kod njega bio jak danas živi barem jednim dijelu u meni i mom bratu“, ispričala je Anja Šovagović, napominjući da je u procesu kreiranja lika najviše impresionira teatarsko istraživanje.   

Prof. Vukadinović o ovoj heroini sinoć je istaknuo kako je ona podjednako uspješna i kao kazališna i filmska glumica, jer svoju ulogu kreira do perfekcije, zbog čega je publikaciju i s pravom nazvao „Scenska dominantnost dramske heroine“.   

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.