Brčko

Apelacioni sud: Nerminu Ademoviću povećana kazna za razbojništvo

Prihvativši žalbu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Apelacioni sud u ovom gradu povećao je kaznu Nerminu Ademoviću (43) iz Čelića za razbojništvo počinjeno u Brčkom u junu prošle godine. Sud je usvojio prijedlog ovog tužilaštva za izricanje strože kazne optuženom, te je izmijenio prvostepenu presudu povećavši mu kaznu na dvije godine zatvora.

Tužilaštvo Distrikta dokazalo je optužbe da je Ademović 01. juna prošle godine, oko 21,00 sat, u ulici Svetog Save, u Brčkom, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, ušao u trgovinsku radnju „Tinja M“ i napao radnicu R. Ć. Kako se navodi u presudi, on je oštećenu udario u leđa dok se nalazila u sagetom položaju, a zatim je uhvatio za kosu,  povukao prema pultu, pritisnuo joj glavu na pult i rekao „daj pare“.  Kad je R. otvorila kasu, on je oduzeo iz kase dnevni  pazar u iznosu od 1 300,00 KM i izašao iz radnje pribavivši protivpravnu korist i oštetivši vlasnicu prodavnice za navedeni iznos.

U prvostepenom postupku, Osnovni sud Distrikta nepravosnažno je osudio Ademovića za krivično djelo razbojništva (iz člana 283 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) izrekavši mu kaznu zatvora od jedne godine i dva mjeseca. Nezadovoljno izrečenom kaznom, Tužilaštvo Distrikta podnijelo je žalbu Apelacionom sudu Distrikta tražeći strože sankcioniranje optuženog. Ocijenivši žalbu Tužilaštva kao osnovanu, ovaj sud izmijenio je prvostepenu presudu u odluci o kazni pravosnažno osudivši Ademovića na dvije godine zatvora.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!