RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

“Било некад у Баснаполису” нова књига Петра Р. Васића

У издању Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“  Брчко синоћ је у оквиру манифестације „Мјесец књиге“ промовисана књига Петра Р. Васића „Било некад у Баснополису“.

Књига је саткана од малих причица које су настале као политичке басне исказане кроз живот домаћих и шумских животиња, писане непосредно након ратних дешавања на нашим просторима.

„Ово је једно изругивање времену у коме живимо и људима који се понашају као животиње које су у неком ограђеном простору. Тако сам кренуо од прича „Козије дилеме“ у којима смо сви као козе које су прогањане, које се потуцају и које су жртве тих догађаја“, рекао је  Петар. Р Васић говорећи  о својој књизи „Било некад у Баснополису“  на промоцији одржаној у просторијама „Просвјете“, а којој је присуствовао велики број љубитеља писане ријечи.

Бранислав Рибар, један од рецензената књиге „Било некад у Баснополису“ каже да ова књига више казује  о људима и њиховим животима кројеним по туђој мјери неголи о животињама из чијих уста стижу свакојаке поруке каткад мудре, покадкад глупе, често поучне, неријетко добронамјерно опомињуће и упозоравајуће.

„Уз препоруку издавачу да штампа ову књигу предложио сам и једно запажање, проистекло из моје склоности играња ријечима, наиме сложеница Баснаполис у наслову овог издања анаграмирањем постаје Боснаполис. И одиста не бисмо погријешили када бисмо ову књигу насловили и дргачије као “Било једном у Боснаполису“, нагласио је Рибар.

Један од рецензената књиге „Било некад у Баснаполису“ Стојан Каштеровић, који је у вријеме када су настајале ове приче био уредник „Брчанских погледа” у којима су и објављиване, је истакао да је књигу Петра Р. Васића сам у својој рецензији назвао политичке басне.

„Људске слабости, моћи исказане кроз живот домаћих и шумских животиња, о њиховој географској ограничености коју је Петар. Р.Васић назвао „Резерват мали брк“ главни је мотив његовог интелектуалног запажања и изузетно умјешног исписивања таквих запажања. Било је то у доба настанка и почетног  развоја безбрижнијег живота у тој животињској комуни“, истакао је Каштеровић.

Пoред  Бранислав Рибарa и Стојана Каштеровића рецензију за књигу „Било некад у Баснаполису“ писа је и Стеван Панић. Књигу је илустровао академски сликар Ненад Несторовић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.