RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčaci ove godine ljetuju najviše u Turskoj, Egiptu i Tunisu

Nakon umanjenja, a kasnije i potpunog ukidanja epidemoloških mjera vezanih za stanje pandemije, prošle a naročito ove godine naglo je porastao interes građana Brčko distrikta BiH za ljetovanje na moru. Brčaci na more odlaze uglavnom putem turističkih agencija ili u vlastitom aranžmanu.

Brčaci koji ove godine ljetuju na moru u inozemstvu prema podacima turističkih agencija najviše potražuju destinacije u Turskoj, Egiptu i Tunisu, a nešto manje u Grčkoj. Dobar dio njih će putem turističkih agencija u našem gradu dio godišnjeg odmora provesti u Neumu, te na crnogorskom i hrvatskom primorju. Plaćanje ljetovanja vrši se u agenciji – cijeli iznos,  ili putem turističkih kredita u bankama. Prijevoz se može obaviti soopstvenim automobilom, autobusom ili avionom.

Kad su u pitanju cijene ljetovanja na moru djelatnica jedne od turstičkih agencija u Brčkom kazala je da se cijene aranžmana kreću od 500 KM po osobi, pa naviše, a sve zavisi koja vrsta aranžmana je u pitanju, koliko noćenja, koliko dana, koja vrsta usluge je u pitanju i sve ostalo što je skopčano sa tim.

Ona je navela da iako sezona unekoliko kasni zbog dužeg kišnog perioda interes za ljetovanje putem agencija je u stalnom porastu. Agencija ove godine očekuje „bum“, od 20. juna kreće sezona u punom jeku, a intencija je da klijentela koja koristi posredstvo turističke agencije na kraju bude optimalno zadovoljna.

Najveći dio anketiranih građana odlučuje se za ljetovanje na moru, dok jedan dio naših sugrađana dio godišnjeg odmora provodi na planinama.

Planinarsko društvo „Platani“ Brčko sa 15 svojih članova u četvrtak 22. juna kreće na planinarenje na Maglić koji je visok 2.386 metara i najviši je vrh Bosne i Hercegovine.

Ostali Brčaci uglavnom iz ekonomskih razloga spas od ljetnih vrelina potražiće na Savi i kupališnim bazenima u Brčko distriktu i okolini.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.