Brčko

Brčaci šetnjom kroz grad – uz Srebrenicu

Brčanski Klub prijatelja Podrinja i Srebrenice, danas je upriličio mirnu šetnju kroz centar Brčkog kako bi i na ovaj način iskazao solidarnost sa nedužno stradalima prije tačno 25 godina. Tim povodom centralnoj koloni se prključila i grupa od 100 uglavnom mladih ljudi, koji su u znak podrške prepješačili 19 kilometara od Gornjeg Rahića do središta Brčkog.

„Unatoč činjenici da zbog pandemije danas nismo u Srebrenici, šetnjom kroz grad ali i pješačenjem 19 kilometara od G. Rahića do središta Brčkog, želimo podsjetiti na genocid koji je učinjen nad Srebreničanima. Ujedno poručujemo da to nikada neće biti zaboravljeno, i zbog želje da se, nikada nikome i nigdje, to više ne ponovi“, rekao je predsjednik brčanskog Kluba prijatelja Podrinja i Srebrenice Admir Karalić. Zastupnik u brčanskom Parlamentu i „Zlatni ljiljan“ Alija Denjagić, koračajući u današnjoj povorci, još jednom je ukazao na neophodnost stalnog prisjećanja na ono što nam se desilo u minulom ratu, a naročito na stravični genocid u Srebrenici.

“Moja dužnost kao čovjeka, koji je direktno učestvovao u izvlačenju ljudi iz zone Srebrenice prije tačno 25 godina, je da prenošenjem na mlade osiguram da se Srebrenica ne zaboravi“, naglasio je Denjagić. Među onima koji su danas šetnjom još jednom željeli ukazati da su uz bol svih majki Srebrenice, bila je i predsjednica Udruženja Bošnjakinja Distrikta, Munevera Kaloper, koja je naglasila da naročito majke znaju kakva je bol za nedužno stradalom djecom, te da je ova šetnja nešto najmanje što činimo kako bi smo svi bili sjedinjeni u bolu i sjećanju na genocid u Srebrenici.

„Treba čitav svijet, a naročito oni koji su ga počinili, da priznaju genocid, kako bi dostignuti nivo suživota mogli istinski i još više jačati“, naglasila je Kaloper.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close