Brčko

Brčanska Skupština analizirala aktuelnu situaciju sa pandemijom

Situacija sa pandemijom se usložnjava i u Brčkom, unatoč započetom procesu vakcinacije. Potrebno je odgovornije ponašanje, prije svega građana kroz sistem prevencije i samozaštite, ali i potpunije pridržavanje svih mjera propisanih od strane Kriznog štaba. Rečeno je poenta iskazanog na današnjem prijepodnevnom zasjedanju Skupštine Distrikta, na kojem se analizirala Informacija o aktuelnom stanju sa Covidom – 19.

U ovom kontekstu šef resornog Odjeljenje brčanske Vlade Sead Šadić, između ostalog, istaknuo je da je do danas vakcinisano ukupno 659 osoba iz takozvanih prioritetnih grupa, što uključuje i komnpletno medicinsko osoblje.

Direktor brčanske Bolnice dr Dušan Stokić je još jednom naglasio da je situacija sa pandemijom veoma složena, te da su bolnički kapaciteti, što uključuje ljekare i medicinske tehničare, ali i uopšte smještajne kapacitete, na krajnjoj granici, jer primjerice optimalni bolnički kapaciteti su 100 oboljelih, a u ovom trenutku ih je hospitalizovano gotovo 150.

Diskusija zastupnika je išla u pravcu odavanja priznanja svim medicinskim radnicimna na do sada uloženim naporima, te potrebi i dodatne novčane stimulacije, posebno osoblju na Covid odjeljenjima.

Jedan od prijedloga je bio i da se u terepiju liječenja oboljelih uvedu i novi lijekovi koji su dokazani kao efikasni u liječenju oboljelih, koji su već korišteni u SAD-u.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button