RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanska Skupština prihvatila izmjene i dopune Zakona o javnim preduzećima u Distriktu

Zastupnici brčanskog Parlamenta, tokom prijepodnevnog zasjedanja, raspravljali su, između ostalog, o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima, te pravnim licima koja osniva Distrikt, kao i o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti Brčko distrikta, sve u prvom čitanju.

„U prva dva pomenuta zakona izmjene su podržane, jer se tiču samo dva segmenta. Prvo, da se javni poziv za članove Upravnih odbora ne objavljuju kao do sada, u tri dnevna lista BiH, već samo na veb stranici Skupštine i Javnog preduzeća za čije članove U.O. se rapisuje poziv. Takođe je prihvaćena i izmjena po kojoj članovu U.O,  uposlenici javnih službi, nisu obavezni podnositi zasebne izvještaje osnivaču“, istakao je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Ulazak u prvo čitanje Izmjena i dopuna Zakona o diječjoj zaštiti Distrikta izazvale su dužu raspravu, prouzrokovanu prijedlogom zastupnice opozicionog SBB-a Ine Pamukčić. „Tražili smo da naknada za nezaposlene majke porodilje, sa sadašnjih 50 posto prosječne plate u Distriktu, bude uvećana na stoprocentni iznos odnosno  na 930 maraka“, rekla je  Pamukčić,

Niko od zastupnika, generalno, nije imao ništa protiv ovakvog prijedloga, ali problem u ovom trenutku su sredstva koja nisuu precizirana budžetom, kao i moguća diskriminacija.

„Ako bismo odmah prihvatili ovaj prijedlog, to bi značilo da recimo, porodilje zaposlene u prvatnom sktoru dobijaju 500 maraka mjesečno, a one koje uopšte nisu zaposlene, gotovo duplo više“, naglasio je zastupnik SNSD-a Srđan Blažić.

Obrazlažući stav brčanske Vlade, šef resornog odjeljenja Sead Šadić je rekao da u ovom trenutku nema novca za ovakvu izmjenu, no da je brčanska Vada predvidjela poboljšanje statusa porodilja u svom planu.

„Svakako da će se voditi računa o pronatalitetnoj politici i kroz ovaj segment, i to sveobuhvatnije nego što se danas predlaže. No, za takav pomak, potrebno je i malo vremena, pa ćemo to kako smo i planirali, konkretizovati najvjerovatnije u drugoj polovini tekuće godine“, akcentirao je Šadić.

Zastupnici su većinom glasova prihvatili obrazloženje i stav Seada Šadića, šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge građanima brčanske Vlade.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčanski Parlament na redovnom zasjedanju naredne srijede

Admir Kadrić

Brčanski Parlament prihvatio šestomjesečni Izvještaj o radu Zavoda za planiranje Distrikta

Admir Kadrić

Brčanska Skupština započela raspravu o budžetu Distrikta za narednu godinu

Admir Kadrić