Brčko

Brčanski PDP: Neophodan Pravilnik za dodjelu sredstava ali i zasebno Pododjeljenje za sport Vlade distrikta

Posljednje dvije godine na području Brčkog, naročito nakon primjene novog Zakona o budžetu Distrikta, primjetne su značajne poteškoće u budžetskom finansiranju sportskih klubova.

„Kako bi se stanje popravilo, neophodno je sistemski ga riješiti što pored postojećeg Zakona o sportu, podrazumijeva izradu Strategije, a posebno je važno sačiniti Pravilnike o finansiranju takozvanog takmičarskog rada klubova, za što ću se založiti već na prvoj narednoj redovnoj sjednici brčanske Skupštine“, rekao je zastupnik PDP-a u ovdašnjem Parlamentu i predsjednik ove partije za Distrikt Siniša Golić.

Operativni značaj Pravilnika u korektnoj i kvalitetnoj raspodjeli novca za nesmetan takmičarski rad klubova je veoma bitan.
“Primjer bi mogao biti Pravilnik o raspodjeli podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji Distrikta, koji je ključan kod dodjele novčanih sredstava podrške ovdašnjim proizvođačima. Kad je Pravilnik o sportu u pitanju, njime bi, smatram, trebala biti tretirana dodjela okvirnih sredstava za takozvana redovna takmičenja sportskih klubova“, naglašava Golić.

Svakako da je sport veoma važna i sveobuhvatna oblast i objektivno, u sadašnjoj organizaciji, manje više unutar resornog Pododjeljenja brčanske Vlade sve “pada na leđa” jednog čovjeka.
“Mi u PDP-u inače smatramo da organizaciono sport treba podići na viši nivo formiranjem zasebnog pododjeljenja. Potpuno drugo pitanje je u okviru kojeg odjeljenja bi Pododjeljenje za sport funkcionisalo.
Lično smatram da bi možda najlogičnije bilo da ono funkcioniše unutar Odjeljenja za obrazovanje, jer mi se čini logičnom veza između školskog sporta, kao baze i sporta uopšte što uključuje i onaj takmičarski, svih nivoa“, akcentirao je Golić.

Ono što je sigurno, tvrde u brčanskom PDP-u jeste, da se sistemski na kvalitetniji način mora riješiti posebno finansiranje u ovoj oblasti.
„Ukoliko se to ne desi, bojim se da ćemo, svi zajedno i onako tešku situaciju, učiniti još težom, te i one klubove koji sada, kako tako djeluju, dovesti pred gašenje“, zaključio je Siniša Golić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button