RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

“Brčansko srce”: Dijeljenjem ružičaste vrpce obilježen oktobar, mjesec borbe protiv raka dojke

Dijeljenjem ružičaste vrpce na brčanskom Trgu mladih, danas su članice Udruženja oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“ obilježile ružičasti oktobar, mjesec borbe protiv karcinoma dojke.

Obilježavanje ima za cilj podizanje svijesti kod žena, kako bi se u slučaju pojave karcinoma pravovremeno djelovalo i liječilo.

“Veoma je bitan sistematski pregled barem jednom u godini, jer u slučaju otkrića karcinoma u ranoj fazi veliki su izgledi da se izliječite, a ako je već otkriveno u kasnijem periodu, liječenje ide dosta teže”, rekla je Ramiza Musić predsjednica Udruženja “Brčansko srce“.

U Brčkom godišnje broj oboljelih žena dostiže do 35 prema podacima JZU “Zdravstveni centar Brčko”, navode iz ovog Udruženja.

“Zahvaljujući dobroj koordinaciji brčanskog Doma zdravlja sa Udruženjem Brčansko srce, podignuta je svijest kod žena, te je broj pregleda u odnosu na prethodne godine povećan”, rekao je Mirza Hodžić glavni tehničar patronažne službe Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar Brčko”.

Raznim aktivnostima, stručnim predavanjima, projektom „Think pink“, te pokretnim mamografom kojim je obavljeno preko 800 pregleda, urađeno je mnogo na podizanju svijesti kod žena, poručuju iz brčanskog udruženja, te ističu da ih očekuje još mnogo toga kada je u pitanju borba protiv karcinoma dojke.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.