RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčansko Tužilaštvo iako sa manjim brojem tužilaca, ispunilo plan rada za minulu godinu

Rad brčanskog Tužilaštva u minuloj godini može se ocjeniti uspješnim, tim prije jer su gotovo cijelu 2022. godinu funkcionisali bez tri tužiteljice, što praktično znači sa gotovo pedeset posto podkapacitiranosti u ovom segmentu.

„Suočili smo se u ovom segmentu, sa činjenicom da su nas dvije tužiteljice napustile već od marta prošle godine, zbog prelaska na druge pozicije dok je jedna tužiteljica već duži period na bolovanju. Sve navedno je uslovilo da kad je riječ o tužiocima, radimo gotovo sa pola kapaciteta“, naglasio je glavni tužilac Zekerija Mujkanović.

Unatoč istaknutom, prema planu Tužilaštvo je apsolviralo sve takozvane stare predmete.

„Kroz ovu aktivnost praktično smo u 2022. obradili, odnosno zaključili, sve predmete datirane sa 2019. i starijim godinama“, ističe Mujkanović.

Pored toga više od 94 procenata prokrenutih optužnica, iz različitih sfera života i rada su imale osuđujući epilog dok nepotvrđenih optužnica uopšte nije bilo, odnosno sve podignute optužnice Osnovni sud je potvrdio.

„Ostvaren je plan rada i kad je riječ o optužnicama iz domena ratnih zločina. Takođe, u izvještajnom periodu intenzivno smo radili na prikupljanju dokaza za potvrđivanje još jedne optužnice iz oblasti takozvane visoke korupcije, koja je nedavno i potvrđena od strane Osnovnog suda Distrikta”, kaže Mujkanović.

Javnost rada je takođe jedan od zadataka, koji je kroz direktnu komunikaciju sa medijima, te posredstvom saopštenja, minule godine u potpunosti ispoštovan.

„Javnost u maksimalnoj mogućoj mjeri treba da bude upoznata sa onim što radi ova institucija jer Tužilaštvo je javna institucija koja treba da služi građanima Brčko Distrikta, što podrazumijeva i davanje blagovremenih i kvalitetnih, odnosno sadržajnih informacija za javnost“, zaključio je glavni tužilac Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Zekerija Mujkanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!