RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčansko Tužilaštvo odbacilo optužbe srpskih predstavnika u vlasti Distrikta

Putem medija Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je upoznato o stavovima „Predstavnika Srpskog naroda koji učestvuju u vlasti Brčko distrikta BiH“, iznešenim nakon podizanja optužnice protiv Cvijete Tanasić, zbog osnovane sumnje da je izvršila više krivičnih djela koruptivne prirode, saopšteno je iz brčanskog Tužilaštva.

Suština tih stavova, onako kako su u medijima prezentirani, a koji za svoje uporište uzimaju nacionalni sastav optuženih lica za korupciju, se može sumirati u slijedeće teze:

– postoje centri moći koji odlučuju o nekim ljudima „odnosno koga će ustrijeliti a koga neće“, te dalje da postoji određeno dirigovanje iza nekakvih paravana,
– u podizanju optužnica Tužilaštvo postupa selektivno, na štetu funkcionera koji su pripadnici Srpskog naroda,
– u predmetima ratnih zločina počinjenih na štetu pripadnika Srpskog naroda nema adekvatan broj presuda, za razliku od brojnih presuda za zločine počinjene nad pripadnicima drugih naroda.

Tužilaštvo Brčko distrikta najodlučnije odbacuje navedene teze jer za iste nisu ponuđeni iole relevantni argumenti ili dokazi.  Tužilaštvo svoj rad zasniva isključivo na dosljednoj primjeni zakona koji važe u Bosni i Hercegovini i Brčko distriktu Bosne i Hercegovine te visoko profesionalnom odnosu prema pravima i dužnostima koje po zakonu ima. Tako ćemo činiti i u buduće.

Jedini centar moći koji odlučuje o podizanju ili nepodizanju optužnica jeste Tužilaštvo i tužioci koji rade u njemu te ne postoje nikakvi fantomski centri koji upravljaju radom Tužilaštva, niti bilo kakvo dirigovanje iza paravana.  Više puta smo isticali, a ovaj put ponavljamo, sve odluke koje smo u proteklih 13 godina donijeli, u bilo kojem predmetu opšteg kriminala, privrednog kriminala ili predmetima ratnih zločina, jesu jedino i isključivo odluke tužilaca ovog Tužilaštva. Bilo koja vrsta pritiska na nas neće promijeniti ovaj naš profesionalni pristup.

Cjelokupna javnost, pa tako i vlasti u Brčko distriktu BiH traže efikasniju borbu protiv korupcije i deklaratorno daju podršku takvoj borbi. Očekujemo da takva podrška bude principijelna i da ne zavisi od toga da li je optužena osoba  pripadnik „naše“ stranke odnosno „našeg“ naroda, kao što to u konkretnom slučaju proizilazi iz reagovanja navedenih predstavnika.

Kada je riječ o predmetima ratnih zločina, čvrsto smo opredijeljeni da sve predmete, bez obzira koje je nacionalnosti mogući počinilac ovih djela a koje nacionalnosti su žrtve, tretiramo na isti način. Želimo bolje rezultate u ovoj oblasti, ali držimo da nismo jedino odgovorni za njihovo izostajanje. Tražimo da cjelokupno društvo, i vladin i nevladin sektor, i mediji, i pojedinci, i svekolika druga javnost, kreiraju atmosferu u kojoj će svjedoci  svjedočiti o ovim zločinima, bez obzira jesu li mogući počinioci ili žrtve „naši“ ili „njihovi“. U takvoj atmosferi, a koja nije trenutno ni blizu toga, mogli bismo polučiti bolje rezultate, na dobrobit cjelokupne zajednice u Distriktu.

Na kraju ističemo da se krivični postupak ne okončava u Tužilaštvu podizanjem optužnice, već se krivica po svakoj podignutoj optužnici i protiv bilo kojeg optuženog, dokazuje jedino i isključivo pred sudovima distrikta. Tužilaštvo vjeruje da će i u konkretnom slučaju uspjeti dokazati krivicu optužene Cvijete Tanasić, ne zanemarujući naravno princip po kojem se svako optuženo lice smatra nevinim dok se drugačije ne utvrdi pravosnažnom sudskom odlukom.

Glavni tužilac
Zekerija Mujkanović

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.