Brčko

Брчко: Чланови извршне власти разматрали кривична дјела навијачког хулиганизма

Колегијум Владе Брчко дистрикта Босне и Херцеговине разматрао је Информацију Полиције Брчко дистрикта Босне и Херцеговине о догађајима са елементима кривичних дјела или прекршаја забиљежених на подручју Брчко дистрикта Босне и Херцеговине у временском периоду 2018–2021. година, који су идентификовани као појава навијачког хулиганизма са манифестацијама говора мржње, физичког насиља те оштећења јавне и приватне имовине.

Узимајући у обзир опредјељење Владе Брчко дистрикта БиХ да кроз властити Акциони план јача кохезију у заједници као одговор на инциденте мотивисане предрасудама и мржњом, те чињеницу да Брчко дистрикт БиХ представља локалну заједницу посвећену јачању позитивних вриједности са изграђеним механизмима реакције за спречавање и осуђивање наведених инцидената, Влада Брчко дистрикта БиХ осуђује појаву навијачког хулиганизма и све његове манифестационе облике на подручју Дистрикта.

Подстакнута чињеницом да криминални миље обухвата и малољетничку популацију, у облику екстремних физичких обрачуна и сукоба навијачких група, паљевина аутомобила, исписивања графита и на други начин исказивања садржаја непримјерених за мултиетничку заједницу, уништавање саобраћајних знакова и табли са натписима мјеста, Влада Брчко дистрикта БиХ даје пуну подршку органима и институцијама Брчко дистрикта БиХ с циљем предузимања свих мјера и радњи у области репресије у складу са надлежностима, те примјереног кажњавања починилаца, како би се прекинуо ланац активности са елементима кривичног дјела која представљају озбиљну пријетњу безбједности и резултирају оштећењем приватне и јавне имовине у Брчко дистрикту БиХ.

Влада Брчко дистрикта БиХ, такође, истиче значај потребе хитног и ширег друштвеног и институционалног напора ове заједнице да се предузму активности превенције усмјерене ка навијачкој популацији коју чине млади људи, кроз теме и пројекте у којима ће доћи до њиховог међусобног приближавања и препознавања заједничких интереса, а отклона од поларизације и сукоба, што треба да буде циљ свих у Брчко дистрикту БиХ.

Влада Брчко дистрикта БиХ указује да примјерен одговор и осуда оваквих инцидената могу бити ефикасни само уз укључивање шире друштвене заједнице и јачање свијести о негативним контекстима инцидената, као и отпорности заједнице према намјерама и активностима које нарушавају темељне вриједности ове локалне заједнице.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button