BrčkoKoronavirus

Брчко: Из Одјељења за здравство апелују на становништво да поштују мјере и наредбе

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији на подручју Брчко дистрикта БиХ у вези с вирусом корона, а након што су јуче потврђена четири нова случаја у овој локалној заједници, шеф Одјељења за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта БиХ Акиф Пезеровић и шефица Пододјељења за јавно здравство Анђа Николић апеловали су на становништво, надлежне у институцијама и органима управе као и на реални сектор да поштују епидемиолошке мјере и наредбе Штаба за заштиту и спасавање. Они су навели да је појава нових случајева заразе била очекивана с обзиром на пораст броја обољелих у ентитетима и отварање граница.

„Апелујем на све грађане да се придржавају прописаних мјера које су на снази, иако су многе наредбе о ограничењима укинуте, како не бисмо имали озбиљније проблеме. Ништа није завршено, вирус је међу нама и морамо бити одговорни“, истакао је Пезеровић и подсјетио на обавезно ношење заштитне опреме у затвореним просторијама, дезинфекцију, држање прописане дистанце и често прање руку.

Он је нагласио да је од прије неколико дана у функцији нови PCR у Болници у Брчком капацитета од око 20 тестова дневно. „У процедури је и набавка тзв. отвореног PCR-а који је већег капацитета, а испоруку очекујемо до краја мјесеца и тим ћемо релаксирати ситуацију када је ријеч о тестирању у Брчком“, додао је Пезеровић.

Шефица Пододјељења за јавно здравство Анђа Николић истакла је говорећи о новим случајевима вируса корона да је ријеч о једној трочланој породици с лакшом клиничком сликом и човјеку који је смјештен у Болницу.

„У питању је једна породица с малом бебом која је имала госте из Београда који су након тога сазнали да су заражени, стога је јасан кластер. Сви који су били с њима у контакту стављени су под здравствени надзор и Пододјељење за јавно здравство води о томе свакодневну евиденцију. Пацијент који је у Болници има тешку клиничку слику, односно обострану упалу плућа. Његова супруга је изјавила да он није хтио да иде код љекара. Зато молим грађане да се, ако препознају симптоме, јаве код љекара у фебрилну амбуланту да би се на вријеме могло реаговати“, додала је докторица Николић.

Она је навела да су у Брчком од почетка епидемије тестирани сви који су испуњавали услове и да ће тако бити и даље. „У Пододјељењу за јавно здравство имамо двоје младих обучених људи који узимају узорке, тестирају и шаљу узорке. С обзиром на то да ми узорке шаљемо у Тузлу, која је тренутно преоптерећена, почели смо да вршимо тестирање и на апарату у Болници у Брчком, а када добијемо отворени PCR биће нам знатно лакше“, закључила је Николић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close