RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Нема афричке куге свиња, на истоку Дистрикта предузете посебне мјере надзора

На подручју Брчко дистрикта за сада нема регистрованих случајева афричке куге свиња, заразне болести која се појавила у неколико семберских села, рекао је шеф Пододјељења за ветеринарство при Влади Брчко дистрикта БиХ Стеван Радић.

Он је навео да је проглашено заражено подручје у пречнику од три километра у тим селима, а угрожено је десете километара тог подручја и оно захвата источни дио територије Брчко дистрикта гдје су предузете неопходне пооштрене мјере код кретања животиња и предузете посебне мјере надзора домаћинстава тамо.

„У нашој сусједној општини чули смо информацију да има више случајева афричке куге свиња која се појавила у неколико домаћинстава у Семберији. То је болест која се преноси само на животиње и то на свиње и није опасна за човјека, али је њен значај што изазива велике материјалне штете и гдје се појави та болест све животиње морају бити уклоњене. Веома је заразна болест и након уклањања заражених животиња неко вријеме се не смију набављати нове“, рекао је Радић додавши да симптоми афричке куге свиња имају неколико облика која се манифестују кроз неузимању хране, умиреност животиње те хеморагичке промјене на тијелу.

Према ријечима Радића афричка куга код свиња се не може олако препознати али узимањем узорака се може потврдити њено постојање.

Он је напомену да су у сарадњи са Инспекторатом Брчко дистрикта БиХ предузете све неопходне мјере у селима Брезово Поље и Ражљево гдје су радници ветеринарске службе на терену и помно прате ситуацију.

„Сви грађани који имају одређене проблеме са животињама могу се јавити у нашу службу и ако дође до потенцијално сумњивих имања узећемо узорке и послати Институту на анализу и ако се деси потврда заражености предузећемо унапријед утврђене мјере“, навео је Радић и упозорио произвођаче свиња да је сада јако битна њихова свијест о потенцијалној опасности.

„Најважније је да им нико не улази на имања, да само они раде са животињама или њихови запослени, потом да изврше додатне биосигурносне мјере на фармама пооштре и учине додатно прскање дезинфекционим средствима која могу за сада дати резултате, како се ова болест не би ширила даље“, истакао је Радић наводећи да се ова заразна болест јако брзо и лако преноси разним начинима.

Он је још једном савјетовао појачану дезинфекцију код улаза и излаза у фарме и одгајалишта те посјету имањима, гдје се узгајају свиње у овом тренутку, свести на најмању мјеру.

Радић је рекао да нема потребе за паником и да се сада индивидуални произвођачи свиња морају придржавати предложених мјера од стране надлежних институција.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Na području Distrikta danas eutanazirano više od 700 svinja

Mirsad Zahirović

Брчко: Међународни експерти сагледавају стање заразе афричком кугом свиња у Дистрикту

Vladimir Matijević

У БиХ формиран Заједнички центар за контролу афричке куге свиња

Radio Brčko