RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Скупштина Дистрикта расправљала о раду Луке и ФЗО

Foto: Arhiva

Скупштина Брчко дистрикта на данашњем првом наставку 54. редовне сједница дала је сагласност на извјештај раду и финансијском стању ЈП „Лука Брчко”, те сагласност о измјенама Статута овог предузећа у дијелу смањења капитала предузећа усљед продаје дијела имовине.

Посланици су такође расправљали и о извјештају о раду Управног одбора овог предузећа и након дуже расправе дали сагласност на пословни план ЈП „Лука Брчко” за 2024. годуну.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић оцијенио је да се највећи број дискусија од стране посланика односио на стање у ЈП „Лука Брчко” рекавши да се ово предузеће суочава са низом објективних проблема.

Он је апеловао на менаџмент ЈП „Лука Брчко” да што прије изађу пред Скупштину Дистрикта са приједлогом одлуке која би садржавала мјере о унапређењу стања у том прдузећу.

„Указано је на потребу комуникације и интервенције са нивоа Савјета министара БиХ који исказују интерес али додуше само вербални и кроз медијске иступе када је у питању функционисање овог предузећа. Одговорност је наравно и на локалним властима. Добили смо значајну подршку свих посланика када је санирање стања у овом предузећу у питању“, нагласио је Милић.

Предсједник клуба посланика Социјалистичке партије у Скупштини Дистрикта Боро Ристић у изјави новинарима након сједнице рекао је да је пословање ЈП „Лука Брчко” јако лоше и да треба искористити утицај супервизора за Брчко те прославу Дана дистрикта како би се код свих релевантних институција лобирало за санацију стања у том предузећу.

„Указао сам на обавезу повећања минималне плате у том предузећу што менаџмент ЈП „Лука Брчко“ није планирао финансијским планом у овој години и то би се требало исправити“, рекао је Ристић.

Директор ЈП“ Лука Брчко” Перица Јосић образложио је да је ово предузеће након негативног пословања у првом дијелу 2023. године ипак успјело да уз велике напоре прошлу годину заврши са позитивним пословањем.

„Пословни план за ову годину изазвао је неколико добронамјерних дискусија које су се односиле на наш амбициозни план претовара роба који је базиран  на уговорима са неколико великих БХ фирми и на темељу тога  имамо велике планове “, рекао је Јосић уз напомену да ће се јако брзо пустити у рад нова дизалица те инсталирати соларни панели на крововима Луке Брчко јачине једног мегавата.

Он је додао да је ово предузеће у склопу међуграничне сарадње заједно са Луком у Славонском Броду аплициралио на један конкурс за изградњу марине, те ако успију побиједити на њему биће финансиран од стране ЕУ фондова, а коначан резултат очекује се за три мјесеца.

Посланици су такође разматрали и дали сагласност на финансијски план Фонда здравственог осигурања Брчко дистрикта за ову годину уз питање посланика СП Боре Ристића како санирати дуге листе чекања пацијената.

Скупштина је такође пред редовну дневну паузу дала сагласност и усвојила програм рада Дирекције за финасије за 2024. годину и започела расправу о пословном плану ЈП „Путеви Брчко” за текућу годину.

Скупштина Дистрикта наставиће 54. сједницу у поподневним часовима када се очекује расправа о новом цјеновнику услуга паркирања у Дистрикту.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Посланици Скупштине Дистрикта дали сагласност за финансијску помоћ општинама у БиХ

Vladimir Matijević

Saopštenje o održanoj redovnoj Skupština Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH

Radio Brčko

Biciklisti iz Brčkog krenuli jutros za Potočare

Sanita Jerković Ibrahimović