RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Служен парастос у насељу Плазуље

У организацији Удружења ветерана БОРС-а Брчко данас је брчанском насељу Плазуље служен парастос за 40 српских бораца из тог мјеста која су погинула у последњем одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник мјесног одбора БОРС-а Плазуље Никола Гаврић рекао је да се сваке године служи парастос за трагично страдале становнике насеља Плазуље који су учествовали у три последња рата у минулом вијеку и да им се на тај начин одаје почаст и његује сјећање на њих.

„Нас преживјелих има око 20 и надам се да ће наши наследници прихватити ове обичаје и наставити традицију одржавања парастоса и његовати сјећање на све погинуле борце“, рекао је Гаврић.

Он је истакао да због административних процедура изградња спомен – капеле у овом несељу споро тече и нада се да ће бити ускоро завршена.

Гаврић истиче да је на том мјесту ту некада била црква те да је срушена и на њеном мјесту данас су се након много година поново чула звона.

Анђелко Лукић становник насеља Грбавица сваке године дође у родне Плазуље да присуствује парастосу и ода почаст родбини и комшијама који су изгубили своје животе у минулим ратовима.

Данашњем парастосу су поред предствника борачких организација проистеклих из последњег рата, присуствовали и представници политичких странака из реда српског народа.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.