Brčko

Брчко: Цијене на пијаци у благом порасту

Цијене сезонског воћа и поврћа на брчанској Зеленој пијаци су у благом порасту и повећале су се за најмање 10 одсто у односу на прошли мјесец, сазнали смо од трговаца. Купци се жале на високе цијене сезонског воћа и поврћа док су продавци са друге стране забринути због мале посјете и слабе куповне моћи грађана.

Сезонско воће и поврће поскупило је у просјеку од пола КМ пa до 1,50 КМ по килограму у односу на  прошли мјесец. Цијена купуса је једна КМ по килограму, пасуљ од пет до 10 марака, тикве су једна марка док је мрква од 1,50 КМ по килограму. Паприке су од двије КМ па до четиру у зависности од врсте и квалитета, тикве, праса и репа су од по 1,50 марака по килограму док је шпинат око двије марке. Домаће сирће се може наћи по цијени од шест марака, а ракија је од осам КМ па чак и до 15 у зависности од врсте и квалитета.

На пијаци смо сазнали да је мед појефтинио и тако се ливадски мед може наћи по цијени од 15 КМ док су друге врсте меда задржале раније цијене те да је цвијеће поскупило и до 50 одсто.

Цијене воћа се такође нису значајније мијењале и суве шљиве су по седам до осам КМ, а грожђе је око четири КМ по килограму док се цитруси могу купити по цијени од двије до три марке по килограму, јабуке су од једне КМ па до 2,50 марке за један килограм, док су банане двије КМ по килограму. Цијена једног килограма ољуштених ораха је иста као и прије неколико мјесеци и износи 16 КМ, док је цијена смокава четири марке за килограм, а бадеми се могу наћи и по 18 КМ по килограму.

Што се тиче јаја, млијека и млијчних производа, цијене су се значајније мијењале и за два литра млијека треба издвојити три КМ док се за 1 КМ може добити троје домаћих јаја.

Трговци на брчанској пијаци као разлог поскупљења цијена сезонског воћа и поврћа, наводе смањену понуду као и слабију посјету наших суграђана пијаци. Трговци наводе да су и даље на снази мјере Владе Хрватске о забрани уношења прехрамбених производа у ту земљу, што им умногоме отежава рад.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!