Brčko

Брчко: Званично због епидемије посао изгубило 550 радника

Рад на црно није евидентиран

Пандемија вируса корона знатно је смањила обим производње како у свијету, тако и код нас. То је директно утицало и на обим послова, а тиме и смањење потребе за радном снагом, због чега је велики број радника остао без посла.

„Стање услед епидемије вируса корона директно погађа раднике, мада по званичним статистичким подацима у дистрикту је без посла остало око 550 радника док их је 450 добило посао“, каже Илијa Калајџић, секретар Синдиката дистрикта.

Он напомиње да се у званичној статистици нигдје не помињу радници који су остали без посла а који су  радили на црно и који су дошли у неповољну ситуацију да не могу прехранити своју породицу.

„Морамо водити рачуна да се у дистрикту не смањују плате, да се помогне оним најздравијим привредницима и да се отпуштање радника сведе на најмању могућу мјеру“, рекао је Калајџић.

Из Синдиката упућују апел радницима да ни у ком случају не смију потписивати споразумни раскид уговора о раду, јер онда губе све бенефите који им по закону припадају.

„Уколико је отказ услиједио због економских или других разлога онда послодавац мора да измири све обавезе према раднику“, нагласио је Калајџић.

Оно што такође погађа раднике је чињеница да Закон о раду донесен крајем прошле године није у потпуности „заживио“. Општи акти нису донесени у већини предузећа, чак ни у свим јавним предузећима, а поготово у приватном сектору.

Калајџић каже да је и рад Економско социјалног савјета стао и на неки начин се не чини ништа како би се предуприједило оно што нас очекује у наредном периоду  с обзиром на ескалацију заразе вирусом корона.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button