Brčko

Brčko: Brojni benefiti Strategije zaštite životne sredine

Na nedavnoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojena je Strategija zaštite životne sredine Distrikta  sačinjena za razdoblje 2022.-2032. godina.

Ovom Strategijom predviđene su mjere koje je neophodno realizirati iz oblasti životne sredine, počevši od izrade novog zakonodavstva i izmjena i dopuna postojećih zakona sa implementacijom direktiva EU. U Odjelu za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove Vlade Brčko distrikta, na čiji je prijedlog i usvojena strategija, kažu da je ovakav dokument donio brojne projekte koji će unaprijediti ovu oblast u Distriktu.

„Skupština Distrikta već je usvojila Zakon o energetskoj učinkovitosti Distrikta, Zakon o obnovljivim izvorima energije, zatim u tijeku je izrada novih zakona iz oblasti zaštite životne sredine, to je što se tiče pravnog okvira. Također, jedan od većih infrastrukturnih projekata koji će u narednom razdoblju biti riješen jeste izgradnja centra za upravljanje otpadom, te je u tijeku izmjena prostornog plana, kojim će se osigurati prostor za izgradnju takvog jednog centra“, kazala je Nada Ljubojević viši stručni suradnik za zaštitu životne sredine.

Ovom Strategijom je obuhvaćeno upravljanje otpadom, vodama, zaštitom kvalitete zraka, biodiverziteta, upravljanje kemikalijama i uopće životnom sredinom. Strategija će za sve projekte omogućiti novčana sredstva iz fondova EU, iz Europske banke za obnovu i razvoj, te kreditna sredstva Svjetske banke.

Strategija je izrađena u sklopu projekta BiH ESAP 2030+, koji provodi Stokhlomski institut za životnu sredinu, a financira je Ambasada Švedske u BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!