Brčko

Brčko: Demobilisanim pripadnicima ARBIH i HVO-a mlađim od 57 godina započela isplata egizstencijalne naknade

Od ukupno 580 podnesenih zahtjeva za tzv. egzistencijalnu naknadu borcima ARBIH i HVO-a sa područja Distrikta mlađih od 57 godina, koji su u stanju socijalne potrebe, desetak ih je već u potpunosti realizovano, odnosno korisnici su dobili novčanu naknadu od pet maraka po provedenom mjesecu u pomenutim oružanim snagama.

„Njih oko 300 novac će dobiti polovinom narednog mjeseca, dok za preostalih 150 rade se Rješenja za uvođenje u ovo pravo, koja se potom prosljeđuju u resorno Federalno ministarstvo na reviziju“, rekao je šef Službe za boračko invalidsku zaštitu brčanske Vlade Senad Bešić.

Oko 140 preostalih zahtjeva uvode se u cjelokupnu proceduru te bi i oni u potpunosti trebali biti apsolvirani do kraja narednog mjeseca.

„Kad je riječ o ovoj naknadi namjenjenoj suprugama umrlih demobilisanih boraca zaprimljeno je 70 zahtjeva od kojih je 60 već u završnoj fazi potpunog rješavanja“, istakao je Bešić.

Za one demobilisane borce koji su mlađi od 57 godina i u stanju su socijalne potrebe, a još uvjek nisu podnijeli zahtjev mogu to učiniti. U ovom kontekstu, načinjena je i korekcija po kojoj više nije obaveza da demobilisani borac bude evidentiran na Zavodu za zapošljavanje najmanje godinu dana.

„Najnovijom instrukcijom ukinut je ovaj uslov što će olakšati apliciranje za ovu pomenutu vrstu novčane pomoći koja se inače kreće od 60 pa do 270 maraka mjesečno, što zavisi od vremena provedenog u ARBIH i HVO-u“ zaključio je Bešić.

Inače, ukupno gledajući oko 1.100 demobilisanih boraca s područja Distrikta u stanju socijalne potrebe, bez obzira na godine starosti, koristiće „egzistencijalnu naknadu“ koja se u potpunosti finasira iz budžeta Federacije BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!