Brčko

Brčko: Desetogodišnjak ukrao novčani prilog iz crkve u Potočarima

Dana 27.11.2018. godine Policija Brčko distrikta BiH, zaprimila je prijavu da je od strane nepoznatog izvršioca ili više njih, izvršena provala u kutiju (kartonska kutija) za prikupljanje dobrovoljnih novčanih priloga, koja koja se nalazila u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u mjestu Potočari, Brčko distrikt BiH. Odmah po saznanju, na lice mjesta izašli su policijski službenici koji su izvršili uviđaj, kojim je konstatovano da je nepoznati počinilac, nasilno otvorio (provalio) u kutiju (u kojoj se sakupljao dobrovoljni prilog za djecu sa Kosova) iz koje je otuđio neutvrđenu količinu novca.

O svemu je upoznat dežurni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH. S obzirom da su postojali osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo „Krađa“ iz člana 280. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH pripadnici policije su preduzeli istražne radnje na pronalasku izvršioca ovog krivičnog djela.

Nakon niza preduzetih operativnih radnji, te uviđaja na licu mjesta, policijski službenici su u veoma kratkom roku, istog dana, prikupili informacije i dokaze da je krivično djelo počinilo desetogodišnje dijete sa područja Brčkog.

Nakon provedenih svih procesnih radnji Policija će podnijeti izvještaj Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.

Isto krivično djelo je, dan kasnije, počinjeno i u hramu Svete velikomučenice Nedelje na Merajama.

Provalu je prvi uočio prota Željko Đurica kada je krenuo sa vjernicima na jutarnje bogosluženje. Lopovi su (obili) ušli kroz oltarska vrata i izvršili pljačku. Tom prilikom obijena je kasa u crkvenoj prodavnici, te uništena humanitarna kutija koje je SPKD Prosvjeta sakupljalo prilog za djecu u teškim socijalnim stanjima na Kosovu i Metohiji.

Pripadnici brčanske Policije preduzimaju potrebne mjere i radnje kako bi rasvijetlili i ovaj slučaj krađe.

Foto: Uništena humanitarna kutija u crkvi na Merajama

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button