Brčko

Brčko distrikt: Godišnja inflacija u julu 14,4 posto

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, Podružnica Brčko, cijene su u Brčko distriktu BiH u julu ove godine u odnosu na isti mjesec 2021. godine, veće za 14, 4 posto. Samo usluge prijevoza poskupjele su za 27,8 posto.

Rukovodilac Podružnice Brčko, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, Senija Fačić za Radio Brčko precizirala je da su poskupljenja hrane i bezalkoholnih napitaka za period juli prošle u odnosu na juli ove godine u iznosu od 20,4 posto, stanovanje i režijski izdaci veći su za 20,7 posto, dok su ostali životni i drugi troškovi poskupjeli u iznosima nižim od 10 posto. Ispod 10 posto poskupjeli su: alkoholna pića i duhan, namještaj i kućanski uređaji, komunikacije, rekreacija i kultura, obrazovanje, restorani i hoteli i ostala dobra i usluge.

Senija Fačić

„Prema našoj klasifikaciji, pad cijena na godišnjem nivou jedino je zabilježen kod odjeće i obuće u iznosu od 4,2 posto“, kazala je Fačić.

Fačić je napomenula da je ove godine od januara do juna svaki mjesec bilježen porast potrošačkih cijena, a posljednji porast u junu u odnosu na maj ove godine  iznosio je oko 1,4 posto.

„Mi u Podružnici Brčko svakako imamo utvrđenu dinamiku rada, imamo plan rada za svaku, pa tako i za 2022. godinu. Imamo sve potrebne propisane rokove u tom planu za sva pojedina istraživanja, tako da sve teče utvrđenom dinamikom“, zaključila je Fačić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button