RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKoronavirus

Brčko distrikt planira kupiti 32 hiljade doza vakcina protiv korona virusa

Na smanjenje broja pozitivnih na korona virus protekih dana nije utjecao manji broj testiranja tokom vikenda potvrdio je Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo u Vladi Brčko distrikta. On je također najavio da se planira kupovina oko 30 hiljada doza vakcina protiv korona virusa za stanovnike distrikta, kad Svjetska zdravstvena organizacija odobri njenu upotrebu.

Protekih nekoliko dana na području Brčko distrikta nije bilo pozitivnih na korona virus što je pobudilo sumnju javnosti da tokom vikenda nisu vršena testiranja. Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zadravstvo je u današnjem obraćanju medijima istakao da jeste nedostajala određena komponenta koja se koristi za testiranje na  orvorenom PCR sistemu, no da su testiranja svakodnevno obavljana na zatvorenom PCR sistemu.

Akif Pezerović

On je istakao da je svakodnevno vršeno testiranje od 50 do 80 uzetih uzoraka, no i sa današnja tri pozitivna  slučaja, rezultati pokazuju da se bilježi blagi pad pozitivnih na korona virus u Brčko distriktu.

“Trenutno je u distriktu samo 30 aktivnih slučajeva, a prije nekoliko sedmica bilo ih je i više stotina pod nadzorom”, naglasio je Pezerović .Šef Odjeljenja za zdravstvo je danas potvrdio da su započete aktivnosti u ime Brčko distrikta, prvo za rezervacijom, a potom i za nabavkom vakcina protiv korona virusa kada one budu odobrene od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Brčko distrikt je iskazao potrebu za kupovinom 32 hiljade doza vakcina, Federacija BiH 800 hiljada i Republika Srpska 400 hiljada.

Osim što je iskazana spremnost Brčko distrikta za nabavkom ove količine vakcina u narednom periodu, Ministarstvu civilnih poslova BiH mora biti dostavljena i garancija da su obezbijeđena sredstva za nabavku vakcina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U RS-u 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno 164 u BiH

Radio Brčko

U Brčko distriktu registrovan jedan novi slučaj korona virusa od ukupno 303 testirana lica

Radio Brčko

Усвојена Одлука о утврђивању цијена за комерцијално тестирање на COVID-19

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!