RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko distriktu 1.800 tona mineralnih gnojiva iz Turske

Republika Turska odobrila je izvoz 30.000 tona mineralnih đubriva u BiH. Ovim potezom biće, našim poljoprivrednicima, omogućena nabavka integriranih mineralnih đubriva i kana, a Brčkom će, od ukupno dogovorenih količina, pripasti 1.800 tona.

Milenko Ninković.

„Odmah sam zajedno sa oba entitetska resorna ministra uputio pismo izvoznicima gnojiva iz Turske da nam pošalju ponude i cijene po kilogramu kako bismo odabrali najpovoljnijeg izvoznika. Paralelno s tim odabraćemo i onu firmu koja će gnojivo uvesti u našu zemlju“, kazao je šef Odjeljenja za poljoprivredu brčanske Vlade, Milenko Ninković.

Ono što je takođe povoljno je i to da se uvoz đubriva obavlja direktno od proizvođača, pa nema takozvane „druge i treće ruke“ odnosno povećanja cijena kroz marže. Dobra stvar je i to da se i BiH u ovom slučaju odrekla svojih marži na uvezene robe, tako da će gnojivo u Bosnu i Hercegovinu stići i bez tog opterećenja. „Ono što mi se čini važnim naglasiti jeste da smo svi u sistemu učinili maksimum kako bi gnojivo iz uvoza bilo što jeftinije. No, ne treba zaboraviti da ono neće biti besplatno odnosno da ga naši proizvođači moraju kupiti. Koja će tačno cijena biti, to će se znati, vjerujem, za sedam do deset dana kada budemo dobili ponude i cijene samih proizvođača iz Republike Turske“, naglasio je Ninković.

Cijeli posao bi, inače, trebao biti okončan do polovine narednog mjeseca kada bi uvezeno gnojivo, kako se najavljuje, trebalo biti dostupno poljoprivrednim proizvođačima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Turska: Učenici u školskim klupama od 21. septembra

Radio Brčko

Dodik i Džaferović se sastali sa Erdoanom, dogovoreno da Turska odobri 50.000 tona mineralnog đubriva BiH

Radio Brčko

Brčko: Iz RS-a stigla donacija 1.000 doza Sputnjik V vakcine

Sanita Jerković Ibrahimović