RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: “Dnevni centar” u naselju Prutače pokazao opravdanost

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omladinski centar Vermont Brčko distrikta, u decembru prošle godine je započeo projekat Dnevnog centra u naselju Prutače, koji je finansiran od strane Europske Unije.

Cilj projekta je da se ukaže na potrebu ovakvog jednog Dnevnog centra u ovom naselju, što potvrđuje i broj od 60 školske djece koja su se prijavila da pohađaju ove radionice koje se održavaju dva puta sedmično.

„Iako su radionice bile na dobrovoljnoj osnovi, sva djeca iz škole su se prijavila. Zbog velikog broja djece napravili smo dvije grupe, tako da imamo grupu od sedam do devet godina, i grupu od deset do 14 godina. Radionice su edukativnog i kreativnog karaktera, a imamo i sportske aktivnosti. Uglavnom se radionice baziraju na onome šta djeca žele da rade. A održavaju se u prostorijama Devete osnovne škole poslije završetka nastave utorkom i petkom“, pojasnila je koordinator Dnevnog centra, Ferida Mešković.

Prema njenim riječima, na ovom projektu su angažovani učiteljica, psiholog, dva volontera i po potrebi socijalni radnik.

Ovaj projekat će trajati četiri mjeseca, tačnije do kraja marta, s tim da će Vermont nastojati da pronađe druge donatore kako bi se projekat nastavio i poslije.

Također, ideja je i da se u Dnevni centar u budućnosti uključe i djeca predškolskog uzrasta tako da bi centar radio cijeli dan.

Pored ovog, Vermont radionice održava i u Dnevnom centru u Brčkom koji radi svaki dan, a uskoro, kako je istakla Mešković, ovaj centar se seli u novu zgradu „Romski dom“, gdje će nastaviti sa svojim aktivnostima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Малишани добили пакетиће у “Новогодишњој чаролији”

Миљана Ђурђевић

Brčko: ”Vermont” obilježava Svjetski dan socijalne pravde

Radio Brčko

Brčko: “Vermont” organizovao edukaciju za srednjoškolce na temu pisanja biografije

Sanita Jerković Ibrahimović